Audacity tarjoaa monia erilaisia efektejä eli tehosteita äänen muokkaamiseen. Efektivalikoimasta löytyy mm. kaikuja, dynamiikkaprosessointia ja soundin elävöittämiseen sopivia tehosteita kuten chorus. Tässä artikkelissa katsastamme yksityiskohtaisemmin, kuinka efektejä käytetään.
Audacityn efekteistä yleisesti
Audacityn oletusasennus sisältää joukon pelkistettyjä, mutta ihan toimivia efektejä. Käytössä oleva efektivalikoima löytyy Efekti-valikon alta. Tarvittaessa efektejä voi asentaa lisää, valikoimaa erilaisista efektilaajennuksista löytyy verkosta pilvin pimein. Tuetut formaatit ovat LADSPA ja VST (Macilla myös AU). Tuetut efektiformaatit voi tarkistaa ohjelman asetuksista (Muokkaa > Asetukset/Efektit). Lisäksi Audacity tukee Nyquist-skriptauskieltä, jolla efektejä ja toimintoketjuja voi halutessaan ohjelmoida myös itse.
Poiketen monista sekvensseriohjelmista, Audacityn efektit eivät ole reaaliaikaisia, vaan efektien vaikutus lisätään kuhunkin tiedostoon "offline". Helpommin sanottuna efektoimaton audioleike siis korvataan efektin läpi mankeloidulla versiolla. Tämä hankaloittaa efektiasetusten säätämistä jonkin verran, mutta ei kuitenkaan estä järkevää ja täysiveristä työskentelyä. Toisinaan on kätevää luoda efektoitavasta raidasta kopio (Valitse raita, Muokkaa > Duplikoi tai Ctrl + D) ennen efektin soveltamista. Näin esimerkiksi vertailua efekti päällä/pois on helppo toteuttaa. Viimeksi suoritettu efekti voidaan tarvittaessa myös perua (Muokkaa > Kumoa tai Ctrl + Z).
Efektin lisääminen audioleikkeeseen
Pääasiassa kaikkien efektien lisääminen tapahtuu saman kaavan mukaan:
1) valitaan audioleike tai sen osa
2) valitaan haluttu efekti valikosta
3) käsketään ohjelman prosessoida valittu leike tai sen osa halutuilla asetuksilla
Koko raidan saa kätevimmin valittua klikkaamalla kyseisen raidan otsikkopalkkia (vasen laita, raidan nimilapun lähiympäristö). Osan raitaa taas saa valittua helpoimmin maalaamalla hiiren vasemman painikkeen kanssa haluttu alue.
Tässä esimerkissä lisätään haastatteluäänitykseen tilan tuntua lisäävä kaikuefekti (Reverb). Tällainen toimenpide on usein tarpeen luonnollisuuden lisäämiseksi lähimikitettyyn raitaan, esimerkiksi studiossa äänitettyyn lauluun. Tähän tarpeeseen sopii mainiosti esimerkiksi ilmainen GVerb, jota tässäkin esimerkissä käytetään. Erilaisista efekteistä kerrotaan tarkemmin omissa artikkeleissaan tämän sivuston Prosessointi-osiossa.
Ja sitten toimeen:
Valitaan koko efektoitava raita (mieluusti tässä vaiheessa jo valmiiksi editoitu) klikkaamalla raidan otsikkopalkkia (raidan vasen pääty). Raita muuttuu tummemman siniseksi osoittamaan, että se on valittuna.
Tämän jälkeen valitaan haluttu efekti Efektit-valikosta. Tässä tapauksessa GVerb-niminen kaikuefekti, mikä tahansa muukin tietysti käy kunhan lopputulos miellyttää käyttäjän korvaa.
Tämän jälkeen näytölle avautuu efektin asetusten valintaikkuna. Tehdään tarvittavat säädöt käyttäen tarjolla olevia syöttöruutuja ja/tai säätimiä. Efektin vaikutusta voi esikatsella Esikatselu-painikkeella, mikäli käyttöliittymästä sellainen löytyy. Kun mieleiset asetukset ja soundi on löydetty, painetaan OK. (Efektistä riippuen painikkeessa voi lukea muutakin, esimerkiksi Kaiuta, Tee, Prosessoi jne.)
Tämän jälkeen ohjelma laskee efektin vaikutuksen mukaan audioleikkeeseen. Alkuperäinen audioleike korvataan efektoidulla, joten aiemmin tehtyjä efektointeja on enää vaikea peruuttaa. Isompien sessioiden kohdalla onkin hyvä käytäntö tehdä efektoitavasta raidasta kopio (Muokkaa > Kahdenna) tai säilyttää efektoimaton "raakamateriaali" erillisessä projektissa jotta voidaan tarvittaessa palata lähtötilanteeseen. Viimeksi tehdyn efektoinnin voi kuitenkin helposti peruuttaa joko näppäinyhdistelmällä Ctrl + Z (tai valikosta Muokkaa > Kumoa).
Kun efektointi on suoritettu, voidaan viimeistelty projekti kuunnella tyytyväisenä läpi ja viedä tuotos jakelukelpoiseksi tiedostoksi (Tiedosto > Vie).
Katso myös
Audacity - Johdanto
Audacity - Äänitys
Audacity - editointi
Audacity - mikseritoiminnot
Audacity - tiedostojen tuonti ja vienti