Sibelius Ultimate, johdanto

Tämä opas sopii sekä Sibelius Ultimaten, Sibelius Artistin että Sibelius Firstin opiskeluun. Käytännössä muutokset edellisiin versioihin (Sibelius 7, Sibelius 7.5, Sibelius 8) ovat niin vähäisiä, että myös niiden opiskelu onnistuu tämän oppaan avulla. On kuitenkin huomattava, että edellä mainitut SIbelius-versiot eivät toimi nykyisissä käyttöjärjestelmissä. Johdanto tarjoaa pikaisen tutustumisen ohjelman käyttöön.

Sibelius, File-valikko

File-valikko sisältää tallentamisen työkalut sekä joukon ennakkoasetuksia, joilla voi räätälöidä ohjelman toimintaa mieleisekseen. Valikon alussa on tavanomaisia ohjelmatyövälineitä. Niistä tässä yhteydessä käsitellään vain New, joka selvästi eroaa muista ohjelmista. Append-valinnasta eteenpäin käsitellään jo vähän tarkemmin. Ainakin sellaiset komennot, jotka kuuluvat nuotinkirjoittajan arkipäivään, nostetaan esiin.

Sibelius, Notations-valikko

Notations-valikko sisältää yleisiä musiikkimerkintöjä, erilaisia fraseerausmerkkejä sekä koko joukon muita symboleja. Tässä ohjeessa käydään läpi niistä yleisimmät – ei kaikkia – sekä opetellaan pari kätevää muokkausohjetta. Harjoittelua varten voi avata ohjelman mukana tulleen tiedoston nimeltänsä Project 1.sib. Siinä on Scarborough Fairista tehty sovitus, johon voit testata erilaisia komentoja. Käytännössä mikä tahansa Sibelius-tiedosto kelpaa harjoittelua varten.

Sibelius, Text-valikko

Text-valikko on täynnä erilaisia tekstin lisäyksen välineitä ja tietenkin tekstin muokkaustyökaluja. Tärkeyslistalla lie päällimmäisenä sanoitus ja sointumerkit, mutta myös esimerkiksi nyanssimerkit löytyvät täältä. Olenaisille on toki olemassa myös näppäinoikotiet. Onkin syytä opetella yleisimpiä näppäinoikoteitä ulkoa: cmd/ctrl + E esitysmerkkejä varten, cmd/ctrl + T soittotekniikkaa varten ja cmd/ctrl + L sanoitusta varten, jne.

Sibelius, Layout-valikko

Layout-valikon komennoilla muokataan nuottisivun ulkoasua. Valikko sisältää lukuisia tärkeitä komentoja: Document Setup muokkaa sivun ja viivaston kokoa sekä marginaaleja. Staff Spacing muokkaa nuottirivien ja systeemien etäisyyttä toisistaan. Hiding Staves piilottaa tarvittaessa nuottirivejä. Magnetic Layout järjestelee nuottisivun merkkejä estäen merkintöjen päällekkäisyyksiä. Breaks tekee rivin ja sivun vaihtoja. Format yhdistää yhdistää rivejä ja sivuja.

Sibelius, Appearance-valikko

Nuotin selkeä ulkoasu on tietenkin tärkeä tavoite nuotinkirjoittajalle. Sibelius-ohjelman taustalla on paljon nuotinkirjoituksen yleisten lainalaisuuksien tuomia määrittelyjä. Näiden määrittelyjen tarkoituksena on sommitella nuotit ja muut merkinnät mahdollisimman taidokkaasti nuottisivulle. Sibelius tekee kirjoittajan puolesta paljon sellaista, mitä kopisti, nuotinkirjoittaja, tekee ammattitaidollaan ja silmämääräisellä arvioinnillansa.

Sibelius, Parts-valikko

Sibelius-ohjelmalla työjärjestys menee yleensä siten, että ensin luodaan partituuri, sitten tehdään tarvittavia muutoksia stemmoihin ja lopulta tulostetaan stemmat (ja partituuri). Ohjelman eduksi on mainittava tässä yhteydessä pari seikkaa. Partituuri ja stemmat ovat yksi ja sama dokumentti. Tämä tarkoittaa sitä, että jos stemmassa muutetaan jonkin nuotin säveltasoa, niin sama toistuu myös partituurissa. Tämä nopeuttaa muokkausta merkittävästi.

Dorico 4, johdanto

Tämä opas on laadittu Dorico Pro 4.2. version pohjalta, mutta se soveltuu myös Doricon ilmaisen SE 4- sekä Elements 4 -versioiden itseopiskeluun. SE ja Elements-versiot ovat kuitenkin toiminnoiltaan suppeampia, esimerkiksi käytettävien instrumenttien määrää sekä tiettyjä toimintoja on rajoitettu. SE-versiossa voi käyttää 2 soittajaa ja Elements-versiossa 24 soittajaa projektia kohden. Oppaassa on käsitelty Doricon perustoiminnot, joilla ohjelman käytössä pääsee alkuun. Tarkempaa tietoa SE ja Elements -versioiden työkalujen rajoituksista löytyy Steinbergin sivulta (ks. täältä)