Sibelius Ultimate, johdanto

Tämä opas sopii sekä Sibelius Ultimaten, Sibeliuksen että Sibelius | Firstin opiskeluun. Käytännössä muutokset edellisiin versioihin (Sibelius 7, Sibelius 7.5, Sibelius 8) ovat niin vähäisiä, että niiden opiskelu onnistuu tämän oppaan avulla myös. Johdanto tarjoaa pikaisen tutustumisen ohjelman käyttöön.

sib2018timeline.png

Johdanto

Sivusto on tehty johdattamaan Sibelius-opintoihin. Viisi oppituntia sisältävät pieniä harjoituksia, joiden jälkeen voidaankin nopsasti käydä opettajan johdolla käsiksi itse opintoihin. Opas kattaa suurimman osan ohjelman toiminnasta, harvinaisemmat komennot on kuitenkin jätetty käsittelemättä. Joitain tämän oppaan toimintoja ei ole Sibeliuksen edullisemmissa versioissa. Kolmen eri Sibelius-version ominaisuuksien vertailu on osoitteessa https://www.avid.com/sibelius-ultimate/comparison

Lyhyt historia

Sibeliuksen ensimmäinen versio ilmestyi vuonna 1993. Tuolloin se oli tehty Acorn-tietokoneelle. Ei siis ollut Windows- eikä Mac-versioita, joten ohjelman myötä oli ostettava myös tietokone ja tulostin. Kuulostaa hankalalta ja kalliilta, mutta rahojen vastineeksi sai hämmästyttävän nopeasti toimivan ohjelman, joka osasi älykkäällä tavalla tehdä valmiita nuottisivuja. Kilpailevilla ohjelmilla vaati esimerkiksi partituurista irrotettujen stemmojen perkaaminen vielä melkoisen työrupeaman. Tietokoneiden kehittymisen myötä kilpailevat ohjelmat ovat nykyään yhtä nopeita vaikkapa päivittäessään muutoksia nuottisivulla, mutta silti Sibeliuksen kerralla-lähes-valmista-jälkeä -näppäryys viehättää käyttäjää.

Vuonna 1998 Sibelius 1 julkaistiin Windows-koneille ja jonkin verran myöhemmin Macintoshille. Nykyinen versio (maaliskuu 2018) on Sibelius Ultimate ja se taistelee vahvasti Finalen kanssa nuotinkirjoitusmarkkinoiden valta-asemasta. Uusia tulokkaita ammattimaisessa nuotinkirjoituksessa ovat Dorico ja Overture 5. Ohjelmat ovat suunnilleen samanhintaisia, ja toisen ohjelman uudet ominaisuudet on todennäköisesti kopioitu toisen ohjelman seuraavaan päivitykseen... Suomessa Sibelius on saavuttanut johtoaseman, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa Finale on vieläkin vahvoilla.

Sivuston oppitunnit

Ohjelman harjoitteluun kelpaa Sibelius-demo, jonka voi ladata osoitteesta: www.sibelius.com. Se toimii 30 päivää kuten oikea ohjelma. Sen jälkeen sillä ei voi tallentaa eikä tulostaa kuin vain dokumentin ensimmäisen sivun.

1. Ensimmäinen oppitunti opastaa nuottisivulla navigointia. Lisäksi harjoitellaan tärkeimpiä aktivointimenetelmiä. Sivulta on ladattavissa tiedosto harjoittelua varten.