Doricon avautuessa ohjelma käynnistyy Steinberg Hub -näkymään jossa voidaan joko aikaisempi projekti (Open Recent) tai luodaan kokonaan uusi projekti (Create New). Myös vanhempaa projektia voi käyttää uuden projektin pohjana, aina ei ole tarpeen luoda kokonaan uutta projektia. Kohdasta Learn pääsee Doricon opetusvideoihin.
Uuden projektin aloittamiseksi valitaan Steinberg Hub -sivulta kohta Create New, jolloin aukeaa uusi näkymä. Näkymän oikealla puolella olevasta osasta voidaan määritellä nuottisivun koko (Page size), nuottiviivaston koko (Rastal size), käytettävät fontit (Music Font ja Text font), tahtilaji (Time signature), sävellaji (Key signature). Sävellaji- ja tahtilajikohdat voi jättää valitsematta jolloin nämä voi määrittää Write-modessa.
Jotta aina ei tarvitse luoda projektia aivan alusta asti, on myös mahdollista käyttää jo olemassa olevia pohjia (eli Template) näkymän vasemmanpuoleisesta osasta. Tänne voi myös tallentaa oman pohjan omilla asetuksilla.
Nuottifontti Bravura on Doricon oma Unicode-fontti, joka sisältää valtavan määrän erilaisia notaatiosymboleita. Valikko näyttää kaikki koneellasi olevat notaatiofontit, mutta on suositeltavaa käyttää sellaista, joka on tarkoitettu nimenomaan Doricon käyttöön, kuten mainittu Bravura tai vastaava käsinkirjoitetun näköinen Petaluma (eli Real Book -tyylinen fontti). Tekstifontti Academico on niinikään Doricon perustekstifontti, ja sitä vastaa käsinkirjoitettu Petaluma Script, sen sijaan Petaluma Text -fontti on tarkoitettu esim. sointumerkkien, tempomerkintöjen ja muiden vastaavien musiikillisia symboleita sisältävien tekstien kirjoittamiseen Doricossa.
Käytettäviä fontteja voi muuttaa Doricossa myöhemminkin, mutta projektin perustamisvaiheessa ne on kätevämpää ja helpompaa valita, sillä tuolloin fontin valinta vaikuttaa useampiin fonttiasetuksiin ohjelman sisällä. Mikäli muutoksia haluaa myöhemmin tehdä, se onnistuu Library-valikon kohdissa Music Fonts, sekä yksityiskohtaisemmin Font Styles ja Paragraph Styles -kohdissa.
Suositeltavia sivukokoja ovat:
A4 - kuoromusiikki, pianomusiikki, kamarimusiikki, piano-laulu, leadsheet
B4 - orkesterimusiikki (keskikokoinen orkesteri), stemmat
A3 - orkesterimusikki (isot kokoonpanot)
Suositeltavia nuottiviivaston kokoja (rastal size):
Size 3 (7,0 mm) - leadsheet, orkesteri- ja kamarimusiikin stemmat, pianomusiikki, piano-laulu
Size 4 (6,5 mm) - kamarimusiikkipartituurit missä mukana piano (muut rivit pienennetty 70-75 %), piano-laulu, leadsheet, kamarimusiikin stemmat (minimi)
Size 5 (6,0 mm) - kuoromusiikki, leadsheet (minimi)
Size 6 (5,5 mm) - kamarimusiikkipartituurit (joissa ei mukana piano), kuoromusiikki (minimi)
Size 7 (4,8 mm), Size 8 (3,7 mm) - orkesteripartituurit (3,7 mm minimi)
Käytämme tässä esimerkkinä suomalaista kansansävelmää Olet maamme armahin. Sitä varten tarvitsemme yhden rivin joka soveltuu laulun kirjoittamiseen. Valitsemme vasemmanpuolen valikosta kohdan Solo ja sen jälkeen keskeltä kohdan Lead Sheet. Oikealta puolen valitsemme sivun kooksi (Page size) A4 ja nuottiviivaston kooksi (Rastal size) 7,0 mm, tahtilajiksi 4/4 ja sävellajiksi C-duurin (C major). Lisäksi annetaan tahtimääräksi (Bars) 10. Halutessaan tässä kohtaa voi myös valita nuottifontiksi joko Bravuran tai käsinkirjoitetulta näyttävän Petaluman. Syötetään samalla kappaleen nimi Olet maamme armahin kohtaan Project title ja kappaleen “säveltäjä” eli tässä tapauksessa Suomalainen kansansävelmä kohtaan Composer. Lopuksi painetaan oikean alakulman näppäintä Create project.
Näin on luotu pohja, johon pystymme kirjoittamaan nuotit, tekstit ja sointumerkit Write-näkymässä:
Mikäli haluat lisätä muuta tietoa (kuten copyright), näitä voit lisätä yläpalkin File-valikon Project info -ikkunassa:
Project info -ikkunan tiedot näkyvät nuottisivulla vain niissä kohdin, joihin on syötetty ns. token eli tietue. Kaikkia näistä ei ole valmiiksi näkyvillä sivulla, vaan näitä voi lisätä Engraver-näkymässä eli sivuntaiton yhteydessä. Token on aina muotoa {@projectTitle@} tai {@flowTitle@} riippuen siitä onko tietue syötetty kumpaan Project infon ikkunaan, Project tai Flow. Tokenissa Title-kohdan tilalle syötetään tarpeen mukaan esim. alaotsikko (Subtitle), omistus (Dedication), tai muu vastaava tietue.