Linux - Hankkiminen ja asennus

linux_tux_67671.jpg
 

Linuxin hankkiminen on helppoa - lähes kaikki valtavirtajakelut tarjoavat valmiin asennuslevyn ladattavaksi verkkosivultaan. Joidenkin suurten jakelujen tapauksessa asennuslevyn voi saada ilmaiseksi kirjastosta tms. tai peräti tilaamalla sen postitse kotiin asti toimitettuna. Itse asennus käy helpoimmillaan asettamalla käynnistyslevy koneen cd- tai dvd-asemaan ja painelemalla muutaman kerran “Seuraava”-painiketta ruudulla.

Asennuslevyn hankkiminen ja asennus

Helpoin ja tavallisin tapa hankkia Linux-jakelun asennuslevy on ladata se iso-muotoisena levykuvana (image) verkkosivulta. Pääpiirteissään Linuxin asennusprosessi noudattaa jakelusta riippumatta seuraavaa kaavaa:

  1. Lataa asennuslevy iso-muotoisena levykuvana (image) jakelun verkkosivulta

  2. Polta levykuva cd:lle tai dvd:lle

  3. Boottaa eli käynnistä kone asennuslevyltä

  4. Noudata asennusohjelman antamia toimintaohjeita, tee tarvittavat asetukset

  5. Käynnistä kone uudelleen ja kirjaudu sisään

Useimpien käyttäjien kohdalla Linux asettunee kannettavan tai työpöytätietokoneen ainoaksi ja pääasialliseksi käyttöjärjestelmäksi. Vaihtoehtoisia tapojakin löytyy. Linux voidaan esimerkiksi asentaa jo olemassa olevan käyttöjärjestelmän (esim. Windows tai Mac OS) rinnalle ns. Dual Boot -konfiguraatioon. Toisaalta koko järjestelmä työpöytäympäristöineen ja ohjelmineen voidaan asentaa käynnistymään vaikkapa usb-muistitikulta. Tällöin tuttu työskentely-ympäristö voidaan käynnistää lähes millä tahansa tietokoneella (yhteensopiva suoritinarkkitehtuuri huomioiden): muistitikku kiinni ja kone käyntiin. Tällöin ei tarvita tietokoneeseen välttämättä edes kovalevyä.

Halutessaan järjestelmän voi myös rakentaa pala palalta lähdekoodista kääntäen (Linux from Scratch). Tämä vaihtoehto lienee kuitenkin lähinnä intohimoisimpia koodinnäplääjiä varten. Etuna tässä tavassa on se, että valmiissa järjestelmässä on vain ja ainoastaan käyttäjän haluamat osat ja kaikki koodi on optimoitu käytetylle kokoonpanolle ja järjestelmälle.

Asennusmedian valinta

Monet jakeluista tarjoavat ladattavaksi useita eri versioita asennuslevystä. Kannattaa huomata, että eri suoritinarkkitehtuureille (x86, Solaris, Power PC yms.) on omat asennuslevynsä. Tyypillinen pc-kokoonpano käyttää lähes poikkeuksetta Intel-pohjaista arkkitehtuuria (esim. vanhat Pentium-koneet i586, uudemmat i686). Huomioi myös tarvittaessa ero 32- ja 64-bittisten järjestelmien välillä. Valitse aina omalle laitteistokokoonpanollesi sopivin versio yhteensopivuusongelmien välttämiseksi. 

P1017960.JPG

Toinen valinta liittyy ladattavan levykuvan kokoon. Mikäli asennettava kone ei ole liitettävissä verkkoon, varmin valinta on kaiken tarvittavan sisältävä täydellinen asennus-dvd. Pienemmällä latauksella selvitään, mikäli käytetään cd:lle tai muistitikulle mahtuvaa verkkoasennuslevyä (alternate-/network install). Tällöin asennuslevy sisältää vain asennuksen käynnistämiseen tarvittavat apuohjelmat, itse ohjelmapaketit ja muu ladataan verkosta asennuksen edetessä. Tällöin luonnollisesti asennettavan koneen tulee olla liitettynä verkkoon. Tämä vaihtoehto saattaa tulla kyseeseen, mikäli asennettavasta koneesta puuttuu dvd-asema. 

Live-levyt

Monet asennuslevyt tarjoavat mahdollisuuden käynnistää Linux ns. live-moodissa. Tällöin koko järjestelmä käynnistyy suoraan asennuslevyltä ilman että mitään asennetaan kovalevylle. Tämä on hyvä tapa tutustua järjestelmän tuntumaan ja ohjelmiin. Halutessaan asennuksen kovalevylle voi käynnistää tästä livemoodista käsin.

Myös muita asennusvaihtoehtoja löytyy. Windows-käyttäjät voivat halutessaan asentaa Linuxin Windowsista käsin käynnistettävää Wubi-asennusohjelmaa. Linux on myös mahdollista asentaa esimerkiksi muistitikulle tai vastaavalle siirrettävälle medialaitteelle.

Wubi-asennusohjelma

Wubi-asennusohjelma