MuseScore on ilmainen nuotinkirjoitusohjelma, jonka ensimmäinen versio julkaistiin 2009. Tällä hetkellä on käytössä versio 4.1.1. Ohjelma toimii niin Windows-, MacOS- kuin Linux-ympäristössä. Sen voi ladata tästä. Samalla kannattaa ladata Muse Hub, joka hallinnoi saundeja ja efektejä.
Ohjelma kilpailee vahvasti maksullisten ohjelmien, kuten Sibelius, Finale, Dorico ja Overture 5, kanssa. Esimerkiksi suurin osa musiikinopiskelijoista on MuseScoren käyttäjiä. Ilmaisuus ja nelosversion uudet ominaisuudet kallistavat helposti vaa’an MuseScoren hyväksi. Tämä seikka lie pakottanut Sibeliuksen ja Doricon tuomaan omat ilmaisversiot markkinoille. Finalen ilmainen NotePad on olemassa vain Windows-versiona. Finale ylipäätään on väistyvä ohjelma. MuseScore häviää vertailussa edellä mainituille ammattilaisohjelmille silloin, kun pohditaan julkaisuun liittyviä ominaisuuksia, ulkonäköä ja muokattavuutta sekä saundien kirjoa. Tosin nelosversio kilpailee uusilla ominaisuuksillaan jo melko lähellä. Ja ennen niin vaatimattomat saundit ovat nyt nousseet uudelle tasolle. Näistä lisää kohdassa Muse Hub. Koskapa ohjelma on ilmainen, työskentelyä voi jatkaa oppituntien ulkopuolella esimerkiksi kotikoneella, ja nuotinkirjoitus ei jää pelkästään koulun seinien sisäpuolelle. Mainittakoon vielä MuseScoren eduksi sen eri kieliversiot. MuseScore on myös suomeksi – tosin käännöksissä esiintyy siellä täällä vielä sympaattisia erheitä.
Ominaisuuksia
Rajoittamaton määrä rivejä per systeemi
Neljä itsenäistä stemmaa (Voice) per rivi
Valmiita työpohjia patituuria varten
Stemmat transponoituvat automaattisesti ja seuraavat partituuriin tehtyjä muutoksia (ja päinvastoin)
Kaikki tarvittavat kertausta osoittavat merkinnät
Laaja valikoima dynamiikka-, artikulaatio-, fraseeraus- ja muita esitystapamerkintöjä, monet niistä toistuvat soitettaessa
Valikoima tekstityökaluja
Sointumerkintä, joka osaa myös skandinaavisen (Toivelaulukirja-) käytännön
Sanoitus
Rytmimusiikin notaatio (komppilaput)
Lyömäsoitinnotaatio (kehittyy vielä seuraavissa päivityksissä)
Vanhan musiikin notaatio
Monipuolinen mikseri
Nuottigrafiikan vienti kuvankaappauksena toiseen ohjelmaan (tulossa)
Kuvan tuonti nuottikuvaan
Poikkeuselliset tahtilajit
Lukee ja tuottaa MusicXML-tiedostoja, jolloin voidaan avata toisella ohjelmalla tehtyjä nuotteja ja siitää MuseScore-dokumentteja esimerkiksi Sibeliukseen.
Lukee ja tuottaa MIDI-tiedostoja, minkä avulla musiikkia voidaan siirtää toisiin musiikkiohjelmiin.
Luo erilaisia ääni- ja kuvatiedostoja (WAV, FLAC, mp3; PDF, SVG, PNG).
Käyttäjän muokkaamia partituuripohjia
Erikseen on mainittava MuseScoren pilvipalvelu MuseScore.com. Sieltä saattaa löytyä juuri kaivattu nuotti MuseScore-tiedostona. Esimerkiksi MuseScore-yhteisö tuottaa IMSLP:n julkisia PDF-tiedostoja MuseScore-tiedostoiksi. Niinpä varsinkin länsimaisen taidemusiikin ohjelmistoa tarjolla ohjelman käyttäjille.
Seuraavaksi kannattaa suunnata osoitteeseen: