Mikserit, osa 2 - Mikserin tehtävät

FX-Mikserin_tehtävät_otsikkokuva.jpg

Vielä 80-luvulla mikseri vei suurimman osan äänitysstudion tarkkaamon lattiapinta-alasta. Nykyaikaisessa tarkkaamossa ei enää välttämättä ole ulkoista mikseriä, vaan miksaus hoidetaan tietokoneella. Kummassakin tapauksessa mikserin perustehtävä on melko yksinkertainen: se yhdistää eli summaa audiosignaaleja.

Nykyaikaisessa äänituotannossa ei välttämättä tarvita enää suuria konsoleita. Mikserit ovat sulautuneet osaksi sekvensseriohjelmistoja. Ne mikserien toiminnot joita ei voida suorittaa sekvensseriohjelman sisällä, hoidetaan edelleenkin miksereillä, tai sitten räkkiin asennettavilla laitteilla. Esimerkiksi mikrofonietuvahvistimia ja kokonaisia kanavalohkoja on mahdollista hankkia räkkilaitteina. Oheisen kuvan Avid C|24 on Pro Tools -ohjelman mikserikontrolleri. Audiosignaalit eivät kulje sen kanavalohkoissa, vaan kontrollerilla ainoastaan ohjataan sekvensseriohjelman mikseriä. 

Entisaikaan tarkkaamon keskipiste oli suuri analoginen mikseri. Se toimi koko äänitys- ja äänentoistojärjestelmän keskuksena. Sen kautta kerättiin signaalit mikrofononeilta, vahvistettiin ne linjatasolle ja reititettiin edelleen nauhureille. Myös nauhureilta palaavat signaalit tuotiin mikserille ja reititettiin kuunteluun. Mikserissä säädettiin signaalien väliset balanssit, ja muokattiin äänenväriä sekä dynamiikkaa. Siihen kytkettiin kaiut ja muut efektilaitteet. Myös muusikoiden kuulokemonitoroinnit rakennettiin usein samalla mikserillä. Lopuksi tietysti kaikki raidat miksattiin valmiiksi stereomasteriksi.

Amex Hendrix

Amex Hendrix

Mikseri on äänitys- ja äänentoistojärjestelmän keskus.

Mikserin perustehtävät

  • Kahden tai useamman audiosisäänmenon yhdistäminen yhteen audioulostuloon.

  • Signaalien äänenvoimakkuuden säätäminen signaalitien eri osissa.

  • Signaalien panorointi stereokuvassa.

  • Signaalien äänenvärin muokkaaminen ekvalisaattorilla.

  • Signaalien reitittäminen monitorointiin, esimerkiksi kuulokekuunteluun tai lavamonitoreille.

  • Signaalitasojen mittarointi.