Ableton Live 11, osa 6

Tällä hetkellä osaat tehdä yksinkertaisen musiikkiteoksen muutamalla raidalla ja Scenellä Session-näkymässä sekä taltioida sen Arrangement-näkymään. Osaat tehdä yksinkertaisia automaatioita Arrangement-näkymässä sekä tarvittaessa poistaa automaatioita. Lopuksi saat tehtyä musiikkiteoksesta äänitiedoston, jonka voit kuunnella ja jakaa eteenpäin.  


Efektien lisääminen

Tähän mennessä olet lisännyt efektejä Sendien avulla. Tämä tarkoittaa käytännössä, että raidan rinnalle on lisätty rinnakkaisena kanavana lisää esimerkiksi kaikua. Efektejä on mahdollista lisätä myös suoraan yksittäiselle raidalle.

Valitse Browser-näkymästä ja Audio Effects valikosta Amp. Rahaa se Bbass raidalle. Voit kokeilla miltä basso nyt kuulostaa. Kuuntelua helpottamaan voit painaa liukusäätimen vierestä löytyvää Solo-nappia (S). Tällöin kuulet vain basson. Lisää samalle raidalle Chorus. Kun olet kuunnellut efektien vaikutusta, niin kytke efektit pois päältä. Tämä onnistuu avautuneen efektinäkymän vasemmasta yläkulmasta. Sammuta molemmat efektit.

Ableton osa 6 -01  



Amp ja Chorus

Amp efekti matkii erilaisia kitara- ja bassovahvistimia. Kuvassa näkyvä kitaravahvistin muuttaa vähän ulkoasua sen mukaan, minkä tyylin valitset. Clean ja Boost perustuvat Vox AC30 vahvistimeen. Blues perustuu Fender Bassman tyyppiseen vahvistimeen. Rock perustuu Marshall tyyppiseen vahvistimeen. Lead ja Heavy perustuvat moderniin Mesaboogie vahvistimeen. Bass on nimensä mukaisesti bassovahvistin.

Kokeile vaihtaa aluksi eri vahvistintyyppejä. Huomaat, että sointi muuttuu paljon varsinkin Lead ja Heavy asetuksilla.

Valitse asetukseksi Bass. Käännä Gain ja Presence arvoon 0. Huomaat ettet kuule enää mitään. Tämä johtuu siitä että vahvistimen läpi ei enää mene signaalia. Amp efektin oikeassa alakulmassa on Dry/Wet säädin, jolla säädetään, kuinka paljon efektiä on miksattu alkuperäisen signaalin joukkoon. Tällä hetkellä sen arvo on 100%. Pienennä tätä arvoa. Alat taas kuulemaan alkuperäistä signaalia. Aseta Dry/Wet arvoon 10%. Aseta vahvistimen Gain arvoon 1,5. Voit kirjoittaa halutessasi arvon suoraan ilman säätimen ruuvailua, kun tuplaklikkaat numeron kohdalta ja kirjoitat haluamasi arvon.

Kokeile laittamalla efekti pois päältä, lisääkö se jotain alkuperäiseen signaaliin. Pääsääntöisesti suositeltavaa on tehdä pieniä muutoksia ja vertailla muutosta alkuperäiseen ottamalla efekti säätöjen jälkeen pois päältä. Kuuntele efektin muutosta myös muiden raitojen kanssa.

Vaikuttaa, että basso tulee miksauksessa kenties hieman lujaa. Aseta Amp efektin Volume arvoon 6,5. Kytke Chorus-efekti päälle. Muuta sen Dry/Wet suhde arvoon 25%. Feedback säätimen voit noistaa lähelle arvoa 50%. Kuuntele bassoa efekteineen ja ilman efektejä. Jos haluat, voit kokeilla liikutella Chorus-efektistä löytyvää säädintä, joka on mustan neliön keskellä. Se säätää kahta efektin parametriä kerralla. Kokeilujen jälkeen palauta säädin lähelle kuvan asetuksia.

Ableton osa 6 -02

Master-kanavan efektit

Voit lisätä efektejä myös koko miksaukseen. Tällöin efektit lisätään Master-kanavaan. Ei ole suositeltavaa lisätä Master-kanavaan tässä kohden useita efektejä, koska voit helposti pilata koko miksauksen. Harjoituksen vuoksi lisäämme sinne taajuuskorjaimen eli ekvalisaattorin, kompressorin sekä limiterin.

Valitse Audio Effects valikosta EQ Eight, Glue Compressor ja Limiter. Raahaa ne Master-kanavalle.

Taajuuskorjain muuttaa taajuuksien suhdetta. Voit vähentää tai korostaa taajuuksia. Tässä kohden ei ole suositeltavaa tehdä isoja muutoksia. Taajuuskorjaimella on erittäin helppo pilata tekemäsi työ. Taajuuskorjain ei tee musiikkiteoksistasi parempia. Parempi sovitus soitinten välillä ja miksauksen balanssin muutokset ovat huomattavasti tärkeämpiä. Tässä esimerkissä pyritään tekemään musiikkiteokseen hieman niin sanotusti valmiin kuuloinen sointi.

Voit muuttaa taajuuskorjaimen kaistoja ottamalla kuvassa näkyvistä palloista kiinni ja liikuttamalla niitä. Kun pallo on valittuna, näkymän vasemmassa reunassa näkyvät myös taajuus (Freq), voimakkuus (Gain) ja kaistanleveys (Q). Esimerkissä on leikattu 66,7Hz kohdalta -1,36dB:tä. Tämän lisäksi on tehty pieni korostus (1,61dB:tä) 400Hz kohdalle. Lopuksi korkeimpia taajuuksi on lisätty 12,6kHz kohdalle 6dB:tä. Kokeile näitä arvoja ja muista kokeilla, miltä musiikkiteos kuulosta ilman taajuuskorjausta. Jos muutos on pieni, mutta tarpeellinen, taajuuskorjaus on luultavasti onnistunut hyvin. Liian iso muutos ei ole järkevä.

Glue Compressorin ja Limiteri asetukset säädetään niin, että mittarissa juuri ja juuri näkyy liikettä. Aseta Glue Compressorin threshold arvoon -4,44dB ja nosta Limiterin Gain arvoon 2,5dB.

Kokeile kuunnella musiikkiteosta Master-kanavan efektien kanssa sekä ilman. Tuntuman pitäisi olla, että prosessointi kiinteyttää miksausta hieman. Jos muutos on suuri, on mahdollista mennä väärään suuntaan. Usein alkuperäinen on tällöin parempi.

Ableton osa 6 -03