Hei, ja tervetuloa musiikkiteknologian pariin


Sana musiikkiteknologia voi tuoda mieleen laitteita, ohjelmia, johtoja ja erikoisia ääniä, mutta musiikkiteknologia on enemmänkin kuin sen välineet ja materiaalit. Teknologia tarkoittaa oppia uusista tavoista toimia ja tehdä asioita samaan tapaan kuin vaikkapa biologia on oppia elävästä. Musiikkiteknologia on siis tietoa ja tutkimusta musisoinnin uusista tavoista.

Tämä sivusto käsittelee ja esittelee näitä uusia tapoja kuunnella, esittää, säveltää ja tuottaa musiikkia, jotka ovat käytännössä kaikkien tavoitettavissa ja opittavissa.


Musiikkiteknologiaan törmää usein, eikä sitä aina edes tule huomanneeksi, niin jokapäiväistä se alkaa olla. Esimerkiksi kuunteleminen on muutamassa vuosikymmenessä levinnyt konserttitilanteista äänilevyille ja kotistereoihin, kotiteattereihin, julkisten tilojen kuten kauppojen tai liikennevälineiden äänimaisemiksi, kannettaviin mediasoittimiin ja lopulta nettiin, taulutietokoneisiin ja puhelimiin.

Musiikin tekemisestä on uusien tapojen myötä tullut monimuotoista, eikä aina ole enää selvää missä vaikkapa esittämisen ja säveltämisen rajat kulkevat. Uudet mahdollisuudet eivät sulje vanhoja pois. Soittotaito voi nyt tarkoittaa myös taitoa käsitellä levysoitinta, tietokoneohjelmaa tai efekti- ja lavaäänentoistolaitteistoa. Säveltämisen työkaluina voi olla perinteisten soitinten, kynän ja paperin lisäksi erilaiset laitteet ja ohjelmat, joilla käsitellään ääntä ja musiikkia koskevaa tietoa. Kaiken osaamisen taustalla on myös vankkaa tietoa äänestä ja musiikista: äänioppia, äänisynteesin teoriaa, teknistä tietoa äänen muuntamisesta, siirtämisestä, vahvistamisesta, muokkaamisesta, tallentamisesta ja toistamisesta.

Toivon, että tämä sivusto tukee ja innoittaa juuri sinua luovasti kokeilemaan, sitkeästi yrittämään ja syvästi omaksumaan musiikkiteknologiaa sekä – ehkä tärkeimpänä – saavuttamaan riemukkaita oppimisen kokemuksia!