MuseScore - Oppitunnit

Tällä sivulla on esitelty oppituntien aiheet ja lyhyt sisältökuvaus jokaisesta osa-alueesta. Sivun vasemmassa laidassa olevien linkkien avulla pääset suoraan haluamiisi oppitunteihin.

Aloitus – nuottipohja

Uuden nuottidokumentin eli partituurin tekeminen alkaa nuottipohjan tekemisestä. Oppitunnilla opastetaan miten valitaan soittimet, sävellaji, rytmi, paperin koko, miten muutetaan soittimien järjestystä partituurissa …

Nuottien syöttö

Musescoressa on mahdollista syöttää nuotteja monella eri tavalla. Tässä käsitellään nuottien syöttäminen suoraan tietokoneen näppäimistöltä. Oppitunnilla esitetään, miten lisätään nuotit ja pisteelliset nuotit, kuinka nuotteja lisätään samaan kohtaan ja miten tehdään tilapäiset ylennykset ja alennukset.

Paletit ja niiden toiminta

Paletit sisältävät erilaisia lisämerkintöjä. Näihin kuuluvat koristemerkinnät, sävellajin ja tahtilajin vaihdokset, dynamiikkamerkinnät, tahtiviivojen muutokset ja kertausmerkinnät jne. Paleteista voidaan raahata hiirellä haluttu merkintä nuottiviivastolle.

Luo-valikko

Luo-valikon kautta voit luoda laulujen sanat, sointumerkinnät, poistaa tai lisätä soittimia, voit myös muokata tahtilajeja ja lisätä merkkejä sekä symboleita.

Esimerkkisävellys

Tällä sivulla näytän pienen esimerkin avulla, miten nuotti tehdään MuseScoressa. Esimerkkisävellyksessä on sointumerkit, melodia ja bassolinja sekä sanat.

Pikakomennot

Pikakomennot sivustolle olen poiminut yleisimpiä näppäinyhdistelmiä, joiden avulla eri asioita voi tehdä ilman hiirtä. Lähes tulkoon kaikki toiminnot voidaan korvata näppäinyhdistelmillä. Sivustolla olen esitellyt Windows ja OS X -järjestelmiin liittyvät pikakomennot.