MuseScore - Luo-valikko

Luo-valikon kautta voit lisätä partituuriin laulun sanoja, soittimia, muokata tahtilajeja jne.

Tällä oppitunnilla käydään läpi joitakin Luo-valikon toimintoja. Huomaa, että Luo-valikon saa kätevästi esiin klikkaamalla johonkin kohtaan partituuria (ei kuitenkaan viivastojen väliin) ja painamalla hiiren oikeaa näppäintä (win). Mac-koneissa tämä onnistuu myös painamalla ctrl ensin alas ja klikkaamalla sitten partituuriin.

Laulun sanojen lisääminen

Laulun sanojen lisääminen tapahtuu valitsemalla Luo/Teksti/Sanoitus. Näppäinoikotie on (ctrl/cmd + L). Sanojen lisääminen aloitetaan valitsemalla eli klikkaamalla nuottia, jonka yhteyteen lisätään sanoja (yleensä lisätään tavu). Paina sitten ctrl/cmd + L ja valitun nuotin alle (tai päälle) ilmestyy tekstikenttä, johon voit kirjoittaa. Tavuviiva-näppäimen painaminen siirtää automaattisesti seuraavaan nuottiin (tai taukoon). Samoin välilyönti-näppäimen painaminen siirtää kursorin seuraavaan nuottiin. (Muista poistua ensin nuotinsyöttötilasta painamalla esc ennen kuin alat syöttää tekstiä.)

Sointumerkintöjen lisääminen

Sointumerkintöjen lisääminen tapahtuu samalla tavalla kuin laulun sanojen syöttäminen. Valitse ensin nuotti, johon haluat liittää sointumerkinnän. Valitse sitten Luo/Teksti/Sointu. Sointumerkintöjen näppäinoikotie on (ctrl/cmd + K). Välilyöntipainike siirtää kursorin seuraavaan nuottiin (kuva 2.)

Soitinten lisääminen ja poistaminen

Luo-valikossa on alavalikkona kohta Instrumentit. Tämän avulla voidaan partituurin lisätä ja poistaa soittimia milloin vain. Valikon kautta soittimien järjestystä voidaan myös muuttaa. Instrumentit-valikon toiminta on täysin samanlainen kuin mitä kävimme läpi ensimmäisellä oppitunnilla, joten en käsittele sitä tässä enempää. Näppäinoikotie instrumenttien muokkaamiseen on I. Muista poistua ensin nuotinsyöttötilasta painamalla esc.

Tahtilajien muokkaaminen

Tahtilajien muokkaaminen tapahtuu Luo-valikon kautta. Valitse Luo/Tahtilajimerkinnät ja esiin tulee uusi ikkuna.

Tahtilajimerkinnät-ikkunassa on oikeassa laidassa kenttä, jossa voit luoda uuden tahtilajin. Kirjoita arvot ja paina lisää. Tämän jälkeen ohjelma lisää uuden tahtilajin vasempaan ikkunan osaan, josta sen voit siirtää partituuriin raahaamalla.

Sivun alkuun

Siirry seuraavalle oppintunnille: Esimerkkisävellys