EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

3. Digitaalinen ääni

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 17.03.2014

Suurin osa musiikista on nykyään digitaalisessa muodossa. Digitaalisesti tallennettu ääni tarkoittaa, että analoginen äänisignaali on muunnettu tietokoneen ymmärtämäksi digitaaliseksi dataksi. CD-levy toi digitaalisen musiikin kuluttajille 1982 ja nykyään sitä hyödynnetään kaikkialla: tietokoneissa, puhelimissa, kannettavissa musiikkisoittimissa, tableteissa, televisiossa ja monissa muissa laitteissa.

KUVA DIGITAALISESTA TIEDOSTA (101010101001 tms..)

Digitaalisestä äänestä

Tänä päivänä lähes kaikki musiikki äänitetään suoraan tietokoneen kovalevylle, eli se tallennetaan digitaaliseen muotoon. Digitaalisen äänen käsittely, kopiointi ja toistaminen on yksinkertaista ja nopeaa. Digitaalinen ääni on tallennettu tietyllä näytteenottotaajuudella ja bittisyvyydellä, jotka määrittävät äänitiedoston laadun. CD-levy on standardoitu 44,1kHz / 16-bit, ja samaa 'laatua' käytetään myös monissa muissa digitaalisissa äänitiedostoissa. Tyypillisin pakkaamaton äänitiedosto on WAV tai AIFF. Isojen tiedostokokojen takia digitaalista ääntä myös pakataan, jolloin kestoltaan samanpituinen kappale on datamäärältään moninkertaisesti pienempi. Pakattuja äänitiedostotyyppejä ovat mm. MP3, AAC ja FLAC, joista viimeisin on häviötön pakkaustekniikka. MP3 -formaattia käytetään yleisimmin kannettavissa musiikkisoittimissa ja puhelimissa.

KUVA PUHELIMESTA JA KUULOKKEISTA

Digitaalisen musiikin kuunteluväylät

Digitaalinen ääni on vaikuttanut siihen, miten kuuntelemme musiikkia. Nykyään voimme kuunnella haluamamme kappaleen missä tahansa vaikkapa omasta puhelimestamme. Kuluttajilla on saatavilla lähes kaikki musiikki vain muutamalla klikkauksella. Billboardin tilastojen mukaan Applen iTunes palvelu myy 21 miljoonaa musiikkikappaletta yhdessä päivässä. Applen iTunes onkin yksi suosituimmista verkkomusiikkikaupoista, jotka myyvät musiikkia digitaalisesti.

Yksittäisen kappaleen tai albumin voi ostaa suoraan verkkokaupasta, jonka jälkeen se on heti ladattavissa tietokoneellesi, puhelimeesi tai muuhun haluamaasi laitteeseen. Kappaleen tai albumin mukana toimitetaan yleensä myös kansigrafiikat kuvatiedostoina. Digitaalista musiikkia myydään yleensä hieman fyysistä levyä halvemmalla mikä osana saattaa lisäta sen suosiota.

Nykyään musiikkia kuunnellaan kasvavassa määrin myös suoratoistopalveluista, esimerkkinä ruotsalainen Spotify. Suoratoistopalvelun ideana on että musiikkia ei varsinaisesti ladata omalle koneelle vaan se toistetaan suoraan palvelun oman sovelluksen kautta, joka on saatavilla tietokoneille, puhelimille ja älylaitteille. Spotify toimii peer-2-peer -tekniikalla: samalla kun kuuntelet musiikkia palvelusta, koneesi myös toimii musiikkia jakavana yksikkönä. Näin ollen miljoonat koneet ympäri maailmaa muodostat suuren verkoston, jotka jakavat musiikkia keskenään. Kaikkea Spotifyn musiikkia ei siis toisteta suoraan sen omilta palvelimilta vaan koneet jakavat musiikkia myös keskenään. Palvelu tarjoaa kaksi vaihtoehtoa: ilmaisen mainoksia sisältävän version ja kuukausimaksullisen mainoksista vapaan version. Kaikki artistit eivät ole halunneet musiikkiaan palveluihin, koska kokevat että palveluista saadut korvaukset ovat liian pieniä. Vastaavaa musiikin suoratoistopalvelua tarjoaa mm. Grooveshark, NapsterLast.fm ja Deezer.

Digitaalisen musiikin edut

- Helppo ja nopea jakelu internetissä

- Lähes kaikki musiikki heti saatavilla

- Mahdollisuus ostaa levyltä vain yksittäisiä kappaleita

- Voi ladata kappaleita haluamilleen laitteille

- Voi organisoida musiikin haluamallaan tavalla

- Artisti voi tavoittaa isomman yleisön

 

Digitaalisen musiikin huonot puolet

- Fyysistä levyä ja kansia ei toimiteta

- Pakattu musiikki ei välttämättä ole laadullisesti CD-levyn tasoista

- Laiton kopiointi on helpompaa

- Artistin saama korvaus on usein pienempi

Katso myös