EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

5. Oman musiikin julkaiseminen

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 17.03.2014

Oman musiikin julkaiseminen on varmasti jokaisen artistin ja muusikon yksi tavoite. Nykyään omakustanteista musiikkia julkaistaan paljon ja suurin osa musiikista julkaistaankin vain digitaalisessa muodossa. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten omaa musiikkia kannattaa julkaista ja minkälaisia kustannuksia siitä seuraa.

Lue lisää »

4. Musiikin kopiointi ja piratismi

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 17.03.2014

KUVA PIRAATTIKOPIOSTA (referenssikuva: http://i1.sndcdn.com/avatars-000018689584-uqri96-crop.jpg?164b459)

Musiikkia on kopioitu kuluttajien keskuudessa jo kasettinauhureiden aikoina, mutta digitaalisen ääniformaatin tuleminen on lisännyt musiikin kopiointia moninkertaisesti. Syy on yksinkertainen - digitaalisen tiedon siirtäminen ja kopioiminen on nopeaa ja virheetöntä. Musiikin kopiointi on sallittua omaan käyttöön, mutta valitettavasti suuri osa on edelleen laittomasti levitettyä.

Lue lisää »

3. Digitaalinen ääni

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 17.03.2014

Suurin osa musiikista on nykyään digitaalisessa muodossa. Digitaalisesti tallennettu ääni tarkoittaa, että analoginen äänisignaali on muunnettu tietokoneen ymmärtämäksi digitaaliseksi dataksi. CD-levy toi digitaalisen musiikin kuluttajille 1982 ja nykyään sitä hyödynnetään kaikkialla: tietokoneissa, puhelimissa, kannettavissa musiikkisoittimissa, tableteissa, televisiossa ja monissa muissa laitteissa.

Lue lisää »

2. Äänilevyt

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 04.03.2014

Äänilevyllä tarkoitetaan äänen tallentamiseen tarkoitettua levyä. Erilaisia äänilevyjä ovat esimerkiksi gramofonilevy, vinyylilevy, CD-levy ja DVD-levy. Ääniteteollisuus syntyi 1800-luvun lopussa ja alkoi kasvamaan 1900-luvun alkupuolella.

Lue lisää »

1. Musiikin jakelukanavat

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 20.02.2014

3 KUVAA - itunes-, spotify- ja youtube-logot

Musiikkibisnes on kokenut isoja muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Digitaalinen musiikkiformaatti on noussut suureen asemaan ja perinteisten äänilevyjen myynti on laskenut merkittävästi. Musiikkituottajat (http://www.ifpi.fi) -sivuston tilastojen mukaan esimerkiksi CD-levyjen myynti on laskenut Suomessa lähes puolet kymmenessä vuodessa (tarkasteluväli 2003-2013). Toisaalta verkkomusiikin julkaisemisesta on tullut entistä helpompaa ja kannattavampaa - iTunes, Spotify ja Youtube ovat luoneet uudet puitteet digitaalisen musiikin jakelulle. Onko musiikin jakelu edelleen murrosvaiheessa?

Lue lisää »