EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

4. Äänituotannon perusteet : Editointi

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 17.06.2014

Editoinnilla tarkoitetaan äänimateriaalin leikkaamista ja äänitysottojen käsittelyä. Digitaalisen, tietokonepohjaisen, äänenkäsittelyn ansiosta editoiminen on nopeaa ja vaivatonta. Epäonnistuneet leikkaukset ovat yleensä myös palautettavissa alkuperäisiksi. Ennen digitaalista tallennustapaa, äänen editointi tehtiin käsin nauhaa leikkaamalla. Tietokoneella editointi onnistuu muutamalla hiiren klikkauksella.

Kun kaikki soitto- ja lauluosuudet on äänitetty, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli editointiin. Kappale kuulostaa jo kokonaiselta, mutta yhteissoiton tarkkuudessa ja laulun vireessä on parantamisen varaa. Editointi mahdollistaa parhaiden ottojen yhdistelyn, rytmin korjaamisen ja äänen virittämisen. Raidat järjestetään ja nimetään selkeästi. Musiikkityylistä riippuen editointia tehdään tarpeen mukaan. Moderneissa pop-tuotannoissa yksityiskohtainen editointi ja laulujen virittäminen kuuluu vahvasti soundiin - sen sijaan jazzissa tai klassisessa musiikissa alkuperäinen äänitys pidetään yleensä luonnollisempana.

Editointi oli mahdollista jo kelanauhureiden aikana, jolloin ääni tallennettiin analogisesti. Ottojen leikkaaminen oli huomattavasti työläämpää ja vaati tarkkuutta - jos nauhan leikkasi jostain kohdasta poikki, se täytyi teipata kiinni. Peruutus-komentoa ei ollut. Digitaaliaikana tiedon palauttaminen on arkipäivää. Jos tuhoat vahingossa jotain, saat sen yleensä takaisin yhdellä näppäinkomennolla. Seuraavassa videossa esimerkki analogisen äänen editoinnista, kelanauhurin nauhan leikkaamisesta ja yhdistämisestä.

 

Video: ääninauhan leikkaaminen. Nauhan leikkaaminen alkaa kohdasta 2:40.
 
Erityisesti 2000-luvulla kehittynyt digitaalinen signaalinkäsittely ja tehokkaat tietokoneet ovat mahdollistaneet äänen yksityiskohtaisen käsittelyn. Yksittäisten sävelten tai iskujen korjaaminen ja virittäminen on nopeaa. Editoinnilla voidaan pelastaa joskus huonostikin soitettu kappale tai virittää täysin epäpuhdas laulu. Digitaalitekniikka tuo paljon helpotusta työskentelyyn, mutta on toisaalta muuttanut tapaa miten luomme musiikkia tietokoneella. Sopiva määrä editointia saa kappaleen musiikin elämään, mutta liika editointi voi tuhota sen.
 

 

Katso myös