EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Transcribe! – Esittely

Kirjoittanut Jari Eerola | 14.01.2015

Transcribe! on nimensä mukaisesti tarkoitettu transkriptioiden tekemisen apuvälineeksi. Transkriptiolla tarkoitetaan yleensä vaihetta, jossa musiikkikappale kirjoitetaan nuoteiksi. Tässä kappaletta kuunnellaan useita kertoja läpi ja yritetään selvittää siitä esimerkiksi melodia, soinnut, bassolinja jne. Transcribe!-ohjelma on myös monipuolinen musiikin soitto-ohjelma, joten sitä voi hyödyntää monin eri tavoin.

Oletko koskaan yrittänyt tai aikonut tehdä nuotinnosta jostakin kuulemastasi kappaleesta. Entä oletko yrittänyt opetella korvakuulolta jotain teknisesti haastavaa biisiä? Jos vastasit kyllä, on Transcibe!-ohjelma erittäin hyödyllinen apuväline sinulle.

Transcribe! on nimensä mukaisesti tarkoitettu transkriptioiden tekemisen apuvälineeksi. Transkriptiolla (http://www2.siba.fi/aleatori/index.php?id=254&la=fi) tarkoitetaan yleensä vaihetta, jossa musiikkikappale kirjoitetaan nuoteiksi. Tässä kappaletta kuunnellaan useita kertoja läpi ja yritetään selvittää siitä esimerkiksi melodia, soinnut, bassolinja jne. Tietokoneavusteisilla välineillä on mahdollista hidastaa ja loopata koko kappale tai vain lyhyt osa siitä. Ohjelmissa on myös automaattisia toimintoja, kuten Transcribe!-ohjelmassa. Näitä ovat sävelten (Note Guessess) ja sointujen (Chord Guesses) etsintä.

Transcribe!-ohjelma on myös monipuolinen musiikin soitto-ohjelma, joten sitä voi hyödyntää monin eri tavoin. Itse käytän ohjelmaa kappaleiden harjoittelemiseen komppi-ohjelman tavoin. 

Transcribe!-ohjelman toiminta perustuu siihen, että voit sen avulla hidastaa ja loopata kuuntelemaasi kappaletta tai sen osaa. Voit vaihtaa sävellajia tempon muuttumatta tai virittää esimerkiksi kappaleen valitsemaasi säveltasoon. Ohjelmassa on myös karaoke-toiminto, jolla voit vaikkapa häivyttää kappaleen alkuperäisen laulun. 

Tuettuja äänitiedostotyypejä eli audioformaatteja on useita: WAV, AIFF, CDA, MP3, OGG, AAC, MP4 jne. Eri tiedostomuodoista löydät tarkemmin tietoa Transcribe!-ohjelman Help-osiosta (Help/Varoius Topics/Sound Files).

Huomaa, että Transcribe! ei tee nuotintamista puolestasi vaan kaikki perustuu kuuloon, näköön ja toistoon. Transcribe! ei myöskään tue MIDI-tiedostoja.

Transcribe! on maksullinen ohjelma ja sen voi ostaa ohjelman kehittäjän sivuilta: http://www.seventhstring.com/

Transcribe! maksaa 39 dollaria (päiväys).

Käyn seuraavassa läpi Transcribe!-ohjelman erilaisia ikkunoita ja toimintoja (katso Transcribe! – Aloitus).

Katso myös

Transcribe! – Aloitus
Transcribe! – Efektit
Transcribe! – Ohjelman peruskäyttö
Transcribe! – Teksti-osio
Transcribe! – Tiedostotyyppi ja audion vieminen