EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Cubase 7.5 - Projektin luonti & asetukset

Kirjoittanut Panu Siik | 06.10.2014

Tässä osiossa käydään läpi projektinluonti, sekä siihen liittyvät asetukset. (VST-Connections, ASIO-asetukset)

Steinberg Hub

Tämä on Cubase 7.5:n aloitusnäkymä. Vasemmalla palstalla näkyy viimesimpiä uutisia päivityksistä sekä saatavilla olevista ilmaisista tutoriaalimateriaaleista.

 

Projekti-valikon välilehdet

Recents

Tältä välilehdeltä pystyt nopeasti avaamaan viimeaikaisia projektejasi. Mikäli tässä ei näy haluamaasi projektia, voit etsiä sen napsauttamalla ikkunan vasemmassa alanurkassa sijaitsevaa “Open Other”-painiketta.

 

Recording

Tältä välilehdeltä löydät muutamia yleisiä Templateja eli “työpohjia” projektillesi. Voit lisätä myös omia työpohjia nopeuttamaan työskentelyäsi, mutta palaamme siihen myöhemmässä kappaleessa.

 

Scoring

Cubasessa on monipuoliset nuotinnus-ominaisuudet, jotka helpottavat projekteista nuotinnusten laatimista.

 

Production

Tältä välilehdeltä löydät tuottamistarkoituksiin valmiita työpohjia.

 

Mastering

Tästä löydät stereo-masterointiin tarvittavan työpohjan.

 

More

1. Valitse työpohjakokoelmista “More”
2. Työpohjista valitse “Empty”

 

Projekti-kansion määrittäminen

Projects ikkunan alareunasta löytyy seuraavat toiminnot:
1. Mikäli käytät aina samaa kansiota projekteillesi, voit määrittää sen tästä klikkaamalla hakemistoreittiä.
2. Jos tallennat projekteja eri paikkoihin, voit valita “Prompt for project location”, jolloin Cubase kysyy sinulta projektia luodessa mihin kansioon sen haluat tallentaa.
3. Kirjoita tähän projektisi nimi. (Tässä tapauksessa “-01)
4. Mikäli et löydä projektiasi “Recent”-välilehdeltä, tai avaat muualta tuotua projektia jota et ole aiemmin avannut, voit hakea projektin manuaalisesti.
5. Painamalla “Create”, luot uuden tyhjän projektin.

Mikäli haluat käyttää jotain valmista työpohjaa, tuplaklikkaa haluamaasi työpohjan nimeä haluamasi välilehden listauksesta.

 

Project Setup

Aloitettuasi uuden tyhjän projektin, saat Project Setup valikon näkyviin painamalla pikanäppäinyhdistelmää Shift + S tai avaamalla sen Project-valikosta.

 

 

1. Kirjoita “Author” kenttään nimesi ja tarvittaessa “Company”-kenttään yrityksesi nimi.
(2. Merkitse kappaleen alkamis- ja loppumiskohta)
(3. Voit valita videokuvan kuvanopeuden tai hakea sen suoraan videolta)
(4. Voit tehdä valintoja liittyen tapaan jolla haluat nähdä mm. ajankulun ohjelmassa. Valintoina ovat tahdit/iskut, sekuntit, aikakoodi, näyte sekä itse määrittelemäsi fps)
5. Tarkista että “Sample Rate”, eli näytteenottotaajuus on CD-tuotannossa 44,100kHz. DVD:tä tehtäessä vaihda näytteenottotaajuus 48,000kHz
Tarkista että “Bit Resolution”, eli bittisyvyys on vähintään 24 Bit.
“Record File Type” kohdassa voit valita neljän eri ääniformaatin välillä. WAV (.BWF) on näistä suositeltavin, koska se toimii kaikissa käyttöjärjestelmissä. .AIFF formaatti on Applen kehittämä häviötön formaatti, joka ajaa saman asian, mutta toimii vain Mac-ympäristössä.
6. HMT Type - Tästä voit valita virtuaalisoittimia varten haluamasi vireenkorjaus järjestelmän (ei perehdytä tässä tutoriaalissa sen enempää)

ASIO-asetukset

Napsauta “Devices”-valikkoa ja valitse listasta “Device Setup”

 

Tarkista että “ASIO Driver”- kohdassa on valittuna oikea ASIO-ajuri .

Tässä esimerkissä käytän tietokoneen sisäänrakennettua äänikorttia.

 

MIDI-asetukset

Näin asennat Cubaseen uuden MIDI-laitteen. Tässä esimerkissä käytän Korg nanoKEY-kontrolleria.

Mene “Devices” valikkoon ruudun yläreunasta ja valitse “MIDI Device Manager”

 

Sinulle avautuu nyt MIDI Device Manager-ikkuna josta näet asennetut MIDI-kontrollerit. Tässä esimerkissä aiempia laitteita ei ole asennettu. Napsautamme siis “Install Device”-painiketta, joka on ympyröity alemmassa kuvassa punaisella.

Sinulle avautuu lista erilaisista ja eri merkkisistä MIDI-laitteista. Mikäli listasta ei löydy omaasi, valitse “GM Device”, joka tarkoittaa “General MIDI Device”.

Kun olet valinnut laitteen, tulee sinun antaa sille nimi. Napsauta hiiren vasemmalla näppäimellä näkyvillä olevan ikkunan mustaa kenttää kirjoittaaksesi haluamasi nimen. Lopuksi paina OK.

Nyt olet asentanut ja nimennyt MIDI-laitteen. Viimeinen tehtävä asia on valita alla olevan kuvan mukaisesta valikosta oikea MIDI-kanava.

Olet nyt asentanut ohjelmaan uuden MIDI-laitteen. Voit varmistaa vielä “Transport”-paneelista että alla olevan kuvan merkitsemässä palkissa on elämää kun painat MIDI-kontrollerisi koskettimia.

 

VST-Connections (I/O-Setup)

Napsauta Cubasen työkaluvalikon yläpuolella sijaitsevaa Devices-valikkoa ja valitse sieltä “VST Connections”

Inputs

Valitse välilehdistä “Inputs” ja tarkista että sinulla on käytössä haluamasi äänikortti ja sen sisääntulokanavat. Mikäli “Audio Device” kohdassa ei näy äänikorttiasi, käy läpi aiempi osio “ASIO-asetukset”.

 

Outputs

Tarkista että ulostulo kanaviksi on merkattu haluamasi kanavat ja mikäli haluat että kuulet Clickin näistä kanavista, napsauta huutomerkkien osoittamaa kenttää mikäli kenttä on tyhjä.

 

Group/FX

Tällä välilehdellä voit luoda etukäteen haluamasi apukanavat, jotka kulkevat ohjelmistosta riippuen nimillä “Bus”, “Aux” tai “Group”.

Voit esimerkiksi tehdä omat “ryhmät” eri soitintyypeille. Esim.
-Rummut
-Kosketinsoittimet
-Kitarat
-Laulut
-….

Voit tällä sivulla luoda myös etukäteen usein käyttämäsi Efektikanavat.

Huomaathan valita “ryhmien” kanava-asetukseksi “Stereo” (LR). Voit tarkistaa asetuksen keskimmäiseltä “Speakers”-palstalta.

 

External FX (Ulkoiset efektilaitteet)

Mikäli sinulla on ulkoisia analogi- tai digitaaliefektejä, voit tehdä tarvittavat ohjelmansisäiset reititykset tällä välilehdellä.

 

External Instruments (Ulkoiset soittimet, kuten Syntetisaattorimoduulit jne.)

Tällä välilehdellä voit määritellä ulkoisien soittimien sisääntulovoimakkuudet ja uloslähdöt.

 

Studio/Control Room (Vain Cubase 7.5)

Control Room-toiminnolla sinun on mahdollista tehdä jo ohjelman sisällä reititykset äänitettävien artistien luurikuuntelua varten. Sinun on mahdollista myös ottaa käyttöön useita eri kaiutinpareja, joiden välillä voit vaihtaa kuunteluasi. Esimerkiksi 2.0 kuuntelusta 5.1-järjestelmään. Ainoana huonona puolena on se että et voi käyttää 5.1 kuuntelun L ja R kaiuttimia molemmissa kaiutinpresetissä samanaikaisesti. Eli sinulla täytyy olla eri kaiuttimet 2.0 ja 5.1 kuuntelua varten.

Tämä ominaisuus tulee vain ns. “ison” Cubasen mukana.

Katso myös

Cubase 7.5 - Käyttöliittymä
Cubase 7.5 - Raitatyypit
Cubase 7.5 - Asennus ja lisensointi
Cubase 7.5 - Projektin luonti & asetukset
Cubase 7.5 - Loop Browser
Cubase 7.5 - MixConsole-mikseri
Cubase 7.5 - Äänitys