EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

4. Äänikaista

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 08.08.2013

Tässä kappaleessa puhumme hieman äänen taajuuksista. Äänen taajuudet liittyvät äänen korkeuteen. Hahmotamme kuunteluesimerkkien avulla miten soittimet täyttävät äänikaistaa ja tukevat toisiaan musiikissa.

Lue lisää »

3. Instrumentit äänikentässä

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 05.08.2013

Musiikkia kuunnellessamme emme välttämättä aina kiinnitä huomiota kaikkiin kappaleen yksityiskohtiin. Kuinka usein olet miettinyt mitä soittimia kappaleessa on, minkälainen rakenne siinä on tai mikä saa sen kuulostamaan hyvältä?

Lue lisää »

2. Stereo- ja monoääni

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 02.08.2013

Käydään läpi lyhyesti mitä tarkoitetaan stereo- ja monoäänellä musiikkiesimerkkien avulla. Stereoääni on nykyisin käytetty äänen toistamistapa lähes kaikkialla - monoääni on vanhempi, mutta joissain tapauksissa edelleen käytössä oleva tekniikka.

Lue lisää »

1. Tila ja äänikenttä

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 02.08.2013

Tässä osiossa keskitymme kuuntelemaan. Käymme läpi tilaan ja ääneen liittyviä käsitteitä ja teemme harjoituksia niiden pohjalta. Harjoituksia varten tarvitset hyvät kuulokkeet tai oikein sijoitetut kaiuttimet (ks. tästä kuva) – kannettavan tietokoneen kaiuttimilla tai pienillä ulkoisilla kaiuttimilla harjoituksien tekeminen ei onnistu.

Lue lisää »