EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

4. Äänikaista

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 08.08.2013

Tässä kappaleessa puhumme hieman äänen taajuuksista. Äänen taajuudet liittyvät äänen korkeuteen. Hahmotamme kuunteluesimerkkien avulla miten soittimet täyttävät äänikaistaa ja tukevat toisiaan musiikissa.

Käydään läpi alkuun hieman perustietoa äänen taajuuksista ja katsotaan siihen liittyvä video-esimerkki. Äänen taajuudesta on hyvä tässä vaiheessa oppia sen yksikkö, hertsi (lyhenne Hz). Ihmisen korva erottaa yleensä taajuuksia väliltä 20 - 20000 hertsiä, eli matalat äänet ovat pienempiä hertsilukuja ja korkeat äänet suurempia lukuja.

Saat hieman käsitystä äänikaistan ääripäistä parin esimerkin avulla. Elokuvateatterin matalimmat ääniefektit (esim. maanjäristykset tai muut massiiviset äänet) voivat olla 20-30 hertsin välillä. Ne saattavat tuntua rintakehässä voimakkaasti toistettuna. Heinäsirkat voivat sen sijaan siristä jopa 18000 hertsin taajuudella, joka on jo monen ihmisen kuulon rajoilla. Vanhetessaan ihmisen kuulokynnys laskee, ja sen takia moni vanhus saattaakin kesäisin ihmetellä minne kaikki heinäsirkat ovat kadonneet. Myös jokaisella soittimella on oma taajuuskaistansa, joka vaihtelee soittimittain.

Helpottaaksemme ymmärtämään asiaa, nimetään äänen taajuuskaista neljään alueeseen: matalat äänet, alakeskiäänet, yläkeskiäänet ja korkeat äänet. Näet rajat seuraavasta kuvasta. Rajataajuudet ovat suuntaa antavia.

Olemme oppineet aikaisemmin, että selkeästi soivassa kappaleessa jokaisella soittimella on oma tilansa ja paikkansa äänikentässä. Jokaisella soittimella tulisi olla paikkansa myös äänikaistalla. Huomaa, että äänikenttä ja äänikaista ovat eri asioita. 

Seuraavasta videosta näet kuinka viisihenkinen yhtye täyttää äänikaistan ja lopputuloksena on tasapainoisesti soiva yhtye. Kitara 1 ja kitara 2 on sijoitettu hieman eri korkeuksille. Miksi? Kuuntele tarkkaan kitaroiden erilaista sointia niin ymmärrät eron.

 

Katso myös