EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

3. Instrumentit äänikentässä

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 05.08.2013

Musiikkia kuunnellessamme emme välttämättä aina kiinnitä huomiota kaikkiin kappaleen yksityiskohtiin. Kuinka usein olet miettinyt mitä soittimia kappaleessa on, minkälainen rakenne siinä on tai mikä saa sen kuulostamaan hyvältä?

Palauta mieleesi kappaleessa yksi opittu asia, äänikenttäKuuntele nyt suosikkikappalettasi ja mieti, mitä soittimia se sisältää ja miten ne sijoittuvat äänikenttään.

Tila ja oikeanlainen soitinten sijoittelu tekee musiikista selkeämpää ja saa sen soimaan hyvin. On selvää, että kappaleesta täytyy kuulua laulusolistin tulkinta tai soolosoitinten osuudet. Kaikki soittimet eivät kuitenkaan voi olla etualalla tai keskellä täyttämässä äänikuvaa. Hyvin sovitetussa kappaleessa jokaisella soittimella on oma tilansa, joka saadaan tallennettua myös levylle. Hyvältä kuulostava levy soi selkeästi ja täyteläisesti sen lisäksi, että se sisältää hyviä kappaleita. Musiikin miksaaminen perustuu suurimmalta osin selkeään ja hyvään soitinten tasapainoon ja sijoitteluun.

Kuuntele seuraava musiikkiesimerkki huolellisesti. Löydätkö kaikki kappaleessa olevat soittimet ja osaatko sijoittaa ne äänikenttään? Löydät vastaukset tästä linkistä, josta voit kuunnella kappaleessa olevat soittimeet erikseen.

 

 

Kuuntele vielä sama esimerkki hieman erilaisella asettelulla. Miksaus on nyt epätasapainossa. Miksi aikaisempi versio kuulostaa tasapainoisemmalta?

 

Katso myös