Kirjoittanut Jari Eerola | 14.01.2015
Transcribe!-ohjelman käyttö on hyvin yksinkertaista. Avaat tiedoston, painat Play-painiketta (spacebar/välilyönti) ja alat kuunnella kappaletta. Kun jokin kohta vaatii tarkempaa huomiota, laitat loopin päälle, hidastat tempoa ja kuuntelet valittua kohtaa kunnes sen sisältö on selvä.
Avaa tiedosto: Open (kuva 1).
Kuva peruskäyttö 1. Valitse Open ja etsi tiedosto.
Laita Loop ja seuranta päälle (scroll) (kuva 2).
Kuva peruskäyttö 2. Aseta Loop ja Scroll päälle.
Valitse kuunneltava alue tiedostosta (kuva 3) ja paina Play.
Kuva peruskäyttö 3. Valitse tiedostosta kuunneltava alue.
Valitse apuvälineitä View-valikosta (kuva 4):
Kuva peruskäyttö 4. View-valikon apuvälineitä: näytä spektri, näytä nuottien arvaus, näytä sointujen arvaus ja näytä aika.
Tämän jälkeen ohjelma näyttää valitulla alueella olevat sävelet ja soinnut sekä ajan. Mitä pienempi valittu alue on, sitä todennäköisemmin ohjelma arvaa sävelet ja soinnut oikein (kuva 5).
Kuva peruskäyttö 5. Nuotin arvaus. Mitä isompi ja selkeämpi käyrä sitä todennäköisemmin nuotti on oikein.
Voit myös tarkistaa kuuntelemalla onko nuotti oikein. Paina Play, jos olet pysäyttänyt kuuntelun ja paina sitten kosketinta hiirellä ja kuulet valitun sävelen (kuva 6).
Kuva peruskäyttö 6. Paina kosketinta ja kuulet valitun sävelen.
Voit kuunnella ja saman aikaisesti muuttaa tekemääsi valintaa. Vie hiiri valitun alueen vasempaan reunaan ja hiiri muuttuu vasemmalle osoittavaksi nuoleksi. Klikkaa hiirellä, pidä pohjassa painiketta ja muuta valinnan kokoa (kuva 7).
Kuva peruskäyttö 7. Valinnan koon muuttaminen.
Kokeile myös viedä hiiri valinnan oikeaan laitaan ja hiiri muuttuu oikealle osoittavaksi nuoleksi. Kun viet hiiren valinnan keskelle, muuttuu hiiri tuplanuoleksi ja voit liikuttaa koko valintaa (kuva 8).
Kuva peruskäyttö 8. Koko valinnan siirtämäminen.
Kappaleen transkription tekemistä helpottaa myös erilaiset merkit. Nämä löytyvät Markers-valikosta (kuva 9).
Kuva peruskäyttö 9. Markers-valikko.
Merkkien asettaminen kannattaa tehdä pikakomennoilla S (kappaleen osa), M (tahdit) ja B (tahdin sisäiset iskut, kuten tahtiviivat). Klikkaa play ja syötä ensin kappaleen osan merkki S ja tämän jälkeen tahtien merkit M (kuva 10).
Kuva peruskäyttö 10. Markerssien syöttö.
Jos merkinnät eivät mene kuunnellessa aivan oikeisiin kohtiin, voit ottaa hiirellä merkinnöistä kiinni ja siirtää ne oikeaan kohtaan.
Jos tarvitse tarkempia merkintöjä tee valinta kahden tahdin välillä ja syötä iskujen kohdat painamalla B jokaisen iskun kohdalla (kuva 11). Näitäkin merkintöjä voit siirrellä jälkeenpäin hiirellä.
Kuva peruskäyttö 11. Beat-markerien syöttö.
Jos haluat selvittää kappaleen tai sen osan tempon, syötä ensin joko tahtien merkkejä (M) tai tahdin osan (B) merkkejä. Hae sellainen kohta kappaleesta, jossa tempon tunnistaminen on helppoa, kuten bassorummun tai virvelin iskut. Tee valinta antamiesi merkkien yli ja valitse Markers-valikosta Compute Tempo (kuva 12).
Kuva peruskäyttö 12: Määritä tempo.
Siirry seuraavaan kappaleeseen Transcribe! ja efektit.
Klikkaa suuremmaksi