EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Sonic visualiser – Pluginit eli aliohjelmat

Kirjoittanut Jari Eerola | 15.01.2015

Pluginit eli aliohjelmat löytyvät Transform-pudotusvalikosta.

Sonic visualiser –ohjelmaan voi ladata useita valmiita analyysiohjelmia. Plugin-ohjelmia on niin runsaasti, että niiden käsittely ei onnistu tässä. Tuon vain esiin sen, mistä ohjelmia saa, miten ne asennetaan ja miten ne saadaan käyttöön.

Plugin-ohjelmatyypit voi jaotella kahteen eri kategoriaan: analyysi-ohjelmat ja efektit. Keskitytään tässä analyysi-plugineihin.

Plugin-ohjelmiin pääsee helpoiten download-sivustolta:

http://www.sonicvisualiser.org/download.html

Valitse sivustolta Vamp plugin download page -linkki (http://www.vamp-plugins.org/download.html).

Asennusohjeet on lataussivuston alalaidassa (kuva 1):

Kuva plugin 1. Plugin-ohjelmien asennuspaikka.

Kuva plugin 1. Plugin-ohjelmien asennuspaikka.

Kaavio tarkoittaa, että jos lataat ja purat plugin-paketin, sinun tulee kopioda/siirtää pluginin osaset kyseisen käyttöjärjestelmän plugin-kansioon. Jos teet tämän ensimmäistä kertaa sinun tulee myös ensin luoda kansio plugineille. Mene ensin:

Windows käyttöjärjestelmissä

Oma tietokone\Program Files

Oma tietokone\Windows (64-bit)\Ohjelmat (x86)

Mac Os X

Macintosh HD\Kirjasto\Audio\Plug Ins

Tee kyseiseen juureen uusi kansio ja nimeä se kuten taulukossa on esitetty (kuva 1). Os X:ssä nimeä kansio Vamp ja Windowsissa nimeä se Vamp plugins. Tee juuri näin sillä Sonic Visualiser etsiin aliohjelmia juuri tästä paikasta ja kyseisestä kansiosta.

Lataa plugin-lataussivustolta esimerkiksi Silvet Note Transcription, joka tuottaa moniäänisestä (polyfonisesta) musiikista moniäänisen (polyfonista) transkription.

Klikkaa pluginin kohdalla olevaa Download-linkkiä ja valitse käyttöjärjestelmääsi sopiva versio. Itse valitsin Mac Os X:ää varten seuraavanlaisen paketin.

silvet-v1.0-osx.tar.bz2

OS/X Intel universal binary package of Silvet v1.0

Lataa koneellesi asennus tiedosto ja pura pakattu tiedosto. Yleensä tuplaklikkaus riittää, jos koneeseesi on asennettu pakkauksenpurkuun tarkoitettu ohjelma. Mene kyseiseen kansioon mihin tiedosto purettiin (kuva 2).

Kuva plugin 2. Plugin tiedostot.

Kuva plugin 2. Plugin tiedostot.

Kopioi tiedostot silvet.cat, silvet.dylib ja silvet.n3. Avaa äsken luomasi Vamp-kansio ja liitä kopioimasi tiedostot sinne. Mac Os X:ssä älä raahaa tiedostoja suoraan, koska niistä tulee silloin vain aliaksia.

Kuva plugin 3. Pluginien asennus.

Kuva plugin 3. Pluginien asennus.

Avaa seuraavaksi Sonic Visualiser. Jos plugin on asennettu oikein, se latautuu ohjelman valikkoon, kun ohjelman avaa. Pluginit eli aliohjelmat löytyvät Transform-pudotusvalikosta (kuva 4).

Kuva plugin 4. Plugin transform-valikossa.

Kuva plugin 4. Plugin transform-valikossa.

Avaa audio tiedosto ja kokeile pluginia. Voit tehdä ensin pluginin käyttöön oman ikkunan (pane). Voit myös valita tiedostosta vain osan jota analysoidaan. Kun valitse Transform … Note transcription … (kuva 4) tulee esiin valintaikkuna (kuva 5). Tee ensin kokeilu ja klikkaa Ok. Katsotaan mitä tapahtuu.

Kuva plugin 5. Plugin ikkuna.

Kuva plugin 5. Plugin ikkuna.

Pluginien toiminta voi viedä aikaa, joten ole kärsivällinen. Prosessin eteneminen näkyy ikkunan vasemmassa reunassa olevassa palkissa (kuva 6).

Kuva plugin 6. Pluginin analyysin valmistuminen.

Kuva plugin 6. Pluginin analyysin valmistuminen.

Klikaamalla X, lopetat pluginin toiminnan.

Jokainen plugin luo oman tason (layer) siihen ikkunaan (pane), missä plugin aktivoitiin. Itse asetin pluginin ikkunaan, johon olin ensin laittanut Melodic Spectrogrammin. Samaan kuvaajaan syntyi pluginilla nuotteja tasoon (layer) viisi (kuva 7).

Kuva plugin 7. Automaattinen transkriptio moniäänisestä musiikista.

Kuva plugin 7. Automaattinen transkriptio moniäänisestä musiikista.

Kokeile painaa Play. Jos tietokoneesi tukee MIDIä, soittaa ohjelma analysoimansa nuotit. Kannattaa kuunnella myös niin, että kuuntelet pelkästään analysoituja nuotteja. Voit esimerkiksi valita soolo-moden (kuva 8). Valitse aktiiviseksi ikkuna, johon teit automaattisen transkription ja kuulet pelkästään analysoidut nuotit. Jos ikkunassa on taso, jossa on audiota, klikkaa kyseisen tason Play-valinta pois.

Kuva plugin 8. Soolo-moden valinta. Toistaa vain aktiivisen ikkunan (pane).

Kuva plugin 8. Soolo-moden valinta. Toistaa vain aktiivisen ikkunan (pane).

Moniääninen transkriptio ei ole tietokoneelle mikään helppo tehtävä, joten se useimmiten epäonnistuu. Automaattinen transkriptio voi kuitenkin auttaa paikallistamaan säveliä ja sointuja muttei siis kannata täysin luottaa automatiikkaan vielä. Ehkä sekin joskus tulevaisuudessa onnistuu. Mukavia analyysihetkiä.

Kuvat

Klikkaa suuremmaksi

Katso myös

Sonic Visualiser – Asennus ja käyttöliittymä
Sonic Visualiser – Audion visualisointi