EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Pro Tools - Raitatyypit

Kirjoittanut Juha Sipilä | 16.02.2013

Pro Toolsissa on peräti seitsemän erityyppistä raitavaihtoehtoa. Mitä nämä ovat ja miten niitä käytetään?

Audio Track

Audioraita mahdollistaa kovalevylle äänittämisen sekä äänitetyn audion toistamisen. Audioraita voi olla mono, tai sisältää useampia audiokanavia (stereo- ja monikanavaraidat). Audioraitaa vastaavan mikserikanavan tunnuksena on aaltomuodon symboli. Katso audioraitaa vastaavan mikserikanavan kuva artikkelin lopusta.

Vaikka Pro Toolsilla voidaan tuottaa kokonainen kappale alusta loppuun käyttäen pelkästään audioraitoja, löytyy muillekin raitatyypeille käyttöä.

Aux Input

Aux Input -raita on aputulokanava, jonka läpi voidaan reitittää audiota. Siihen ei kuulu audioraitaa, eikä sille näin ollen voida myöskään äänittää audiota. Sen mikserikanavassa ei myöskään ole äänitysvalmius- eikä monitorointipainikkeita (kuten audioraidan kanavassa). Sen sijaan sitä voidaan käyttää muun muassa ryhmäkanavana (esimerkiksi kaikki rumpukanavat reititetään Aux Input -kanavaan yhden liukusäätimen taakse) tai efektikanavana vaikkapa kaikuplugarille. Aux-kanavan symbolina on alaspäinen nuoli. Katso Aux-kanavan kuva artikkelin lopusta.

MIDI Track

Midi-raita tallentaa ja toistaa midi-dataa. Jotta se saadaan kuuluville, täytyy raidan midi-ulostulo reitittää jollekin instrumenttiplugarille tai ulkoiselle midi-laitteelle. Midi-raidan mikserikanavan symbolina on midi-liitin. Katso midi-kanavan kuva artikkelin lopusta. Huomaa että kanavan tasomittari ei näytä desibelejä, vaan midin velocity-arvoja.

Instrument Track

Instrumenttiraita on midi- ja aux-raidan yhdistelmä. Signaali äänitetään instrumenttiraidalla midi-informaationa, ja insert-paikassa oleva instrumenttiplugari muuntaa sen audiosignaaliksi. Instrumenttiraidan ulostulo miksataan audiosignaalina raidan mikserikanavan kautta. Instrumenttiraidan symboli on koskettimisto. Katso instrumenttikanavan kuva artikkelin lopusta.

Master Fader

Master-liukusäädin on signaalitien viimeinen kanava, jossa signaalit summautuvat, ja jossa voidaan säätää äänikortin fyysisen ulostulon (tai Pro Tools -mikserin sisäisen bus-väylän) kokonaissignaalitasoa. Kanavan tasomittareista voidaan tarkkailla, ettei summatuneen signaalin taso pääse säröyttämään äänikortin ulostulon digitaali-analogi-muunninta. Master-kanavalla ei ole sisäänmenoa eikä aux-lähtöjä, vaan kanavan ulostulovalinnalla kohdennetaan liukusäädin ja insert-paikat haluttuun ulostuloon (tai bus-väylään). Master-kanavan symbolina on kreikkalainen sigma-kirjain, jolla matematiikassa merkitään summaa. Katso masterkanavan kuva artikkelin lopusta.

VCA Master

VCA Master -kanava löytyy vain Pro Tools HD -ohjelmasta, sekä Complete Prodcution Toolkit -laajennuksella varustetusta Pro Toolsista. Se jäljittelee suurissa analogisissa konsoleissa olevia VCA-kanavia. VCA on lyhenne sanoista Voltage Controlled Amplifier, ja suomeksi se tarkoittaa jänniteohjattua vahvistinta. VCA-kanavan liukusäätimellä voidaan ohjata monen kanavan tasoja ilman että kanavat täytyisi reitittää ryhmäkanavan läpi. Myös Pro Toolsissa VCA-kanavan liukusäätimellä ohjataan muita kanavia, sen läpi ei reititetä audiota, eikä siinä myöskään ole sisäänmenoa, ulostuloa, insert-paikkoja eikä aux-lähtöjä. VCA-kanava helpottaa suurten miksauksien hallintaa. Sen symbolina kanavan alanurkassa on kuva kolmesta liukusäätimestä. Katso VCA-kanavan kuva artikkelin lopusta.

Video Track

Videoraita näkyy ainoastaan edit-ikkunassa, sille ei ole mikserissä kanavaa. Raidalle voi tuoda videotiedostoja QuickTime-formaatissa (sekä Windows että Mac) ja Windows Media -formaatissa (ainoastaan Windows Vista). Mikäli videossa on audioraita, se voidaan tuoda Pro Toolsiin omalle audioraidalleen.

Kuvat

Klikkaa suuremmaksi

Katso myös