EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Cubase 7.5 - Raitatyypit

Kirjoittanut Panu Siik | 16.06.2014

Katsaus Cubasen erilaisiin raitatyyppeihin sekä miten ja mihin tarkoituksiin ne soveltuvat

Raitatyypit

Pystyt lisäämään raitoja napsauttamalla raitalistaa hiiren oikealla näppäimellä. Sinulle avautuu tämänlainen valikko. Käymme läpi raitatyypit järjestyksessä ylhäältä alas.

 

Cubasessa on todella paljon erilaisia raita-tyyppejä joilla on kaikilla omat ominaisuutensa ja käyttömahdollisuutensa:

 

Audio

Audioraita koostuu mikrofonista tallennetusta äänisignaalista tai esimerkiksi tässä tapauksessa DI-Boksin kautta äänitetystä soittimesta. Audio-materiaalin tunnistaa helposti aaltomuodosta joka on sille tunnusomainen piirre.

 

Instrument Track

Virtuaalinen instrumentti on MIDI ja Audio raidan hybridi. Eli ääntä tuottavaa tietokonesyntetisaattoria tai rumpukonetta kontrolloidaan MIDI Informaatiolla.

 

MIDI Track

MIDI raitoja voidaan käyttää esimerkiksi virtuaalisten instrumenttien kanssa siten, että yhteen syntetisaattoriin voidaan lähettää useammilta MIDI-raidalta informaatiota. Olennaista on se että raitojen tuottamat informaatiot ohjataan eri MIDI-kanaviin vastaanottaja laitteessa josta niiden ohjaamat soundit määritellään.

 

Arranger Track

Arranger Raidan avulla voidaan tehdä yhtenäisestä kappaleesta useampia versioita vaikuttamalla lukupään kulkuun. Esimerkiksi kappaleessa voi olla A, B, C ja D osat. Arrangerilla voimme esimerkiksi vaikuttaa kappaleen kulkuun siten että voimme kerrata osia tai hyppiä kokonaisien osien yli. Sen jälkeen voimme vaikka palata takas alkuun tai mitä tahansa.

 

Chord Track

Chord-raidalle voimme tallentaa koko kappaleen soinnutukset, joka helpottaa monien asioiden automatisointia ja mm. VariAudion käyttöä, johon emme syvenny tässä tutoriaalissa

FX Channel Track

FX Channel on nimensä mukaisesti efektikanava. Voimme lähettää FX 1:seen ääntä niin virtuaalisoittimien Sendeistä kuin myös Audioraitojen sendeistä.

Folder Track

Voit lisätä Folder Trackiin raitoja raahamalla ne sinne, tai voit myös valita haluamasi raidat ja napsauttaa hiiren oikeaa näppäintä, jolloin voit tehdä valinnan että Cubase luo uuden Folderin johon raidat siirtyvät automaattisesti. Folder Trackissa on myös Group Edit-toiminto joka on näppärä tapa editoida esimerkiksi rumpuja, jolloin tärkeää on käsitellä kaikkia raitoja samanaikaisesti vaihevirheiden minimoimiseksi.

Folder Track on yksinkertaisesti organisointityökalu. Lisäominaisuuten on myös se että voimme käyttää sitä useiden raitojen ryhmäeditoimiseen, jossa vaiheet pysyvät kunnossa. Esimerkiksi rumpujen rytmivirheiden korjaukseen tämä on todella kätevä ominaisuus. Kun yläpuolella merkattua kansio kuvaa napsauttaa hiirellä, se pienentää neljä raitaa yhdeksi raidaksi, jolloin säästyy tilaa. Näet kuitenkin kansioraidan sisällön alla olevan kuvan merkitsemästä paikasta.

Group Channel Track

Group Channel Track on apukanava, jonka läpi voimme reitittää useita Audio- ja Virtuaali instrumentti-raitoja.
Esimerkiksi voimme reitittää kaikki rummut vaikkapa Group1, kosketinsoittimet Group2, kitarat Group3,.. Tästä on se hyöty että eri soitinryhmien kokonaisäänenvoimakkuuden hallinta tulee helpommaksi, kun ne ovat mikserissä saman liu’un takana.

Marker Track

Voimme merkitä kappaleen eri osat kätevästi tällä työkalulla. Tämä helpottaa myös kappaleen eri osien välillä suunnistamista.

Ruler Track

Ruler Track-raita mahdollistaa esimerkiksi yläpalkin “Bars+Beats” näkymän lisäksi esimerkiksi sekuntti-näkymän, mikäli kappaleen keston täytyy pysyä tietyn aikamäärän sisällä.

Signature Track

Tällä raitatyypillä voimme helposti tehdä tahtilajimuutoksia kesken kappaleen.

Tempo Track

Tämä raitatyyppi on tempo-muutoksien tekemistä varten. Muutokset voi tehdä kynä-työkalulla

Transpose Track

Tämän raidan avulla on helppoa tehdä transponointeja kesken kappaleen.

Video Track

Video-raita. Aikajanalla näkyy kuvakaappauksia videon eri osista, jotta on helpompi pysyä kärryillä missä mennään.

Katso myös

Cubase 7.5 - Käyttöliittymä
Cubase 7.5 - Raitatyypit
Cubase 7.5 - Asennus ja lisensointi
Cubase 7.5 - Projektin luonti & asetukset