EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Reason, MClass-laitteisto

Kirjoittanut Kalle Kaunisto | 19.08.2014

MClass laitteet olivat Reasonin varhaisversioissa tarkoitettu masterointityökaluiksi, mutta ne ovat tätä nykyä vakiinnuttaneet paikkansa perinteisinä ja yksinkertasina, mutta tehokkaina ja moniin tehtäviin soveltuvina signaaliprosessoreina Reasonin räkissä.

MClass Equalizer

Hyödyllinen työväline eri instrumenttien ekvalisointiin eli taajuuskorjaukseen. Lo Cut -kytkin poistaa alle 30 hertsin taajuudet, eli todella matalat sub-bassot, joita useimmat kaiuttimet eivät pysty edes toistamaan.

 

Muissa lohkoissa eri säätimien toiminnat ovat samat. Freq-säädin määrittää taajuuden, jota gain-säädin vaimentaa tai korostaa. Q-kohdasta määritellään taajuusalueen leveys.

 

Param 1- ja Param 2-lohkot ovat laitteen tärkeimmät osa-alueet, ja niillä voi etsiä tarkemmin häiritseviä tai korostusta kaipaavia taajuuksia. Etsiminen kannattaa suorittaa suurilla Q- ja gain-arvoilla. Taajuuden löydyttyä säädä nämä arvot halutuiksi.

 

Lo shelf ja Hi shelf -lohkoista voi korostaa tai leikata suurempaa aluetta ylä- tai alataajuuksilta. Jos esimerkiksi basson alataajuudet tuntuvat vyöryvän liikaa päälle, tai kaipaat lisää kirkkautta pianoon, shelf- eli hyllykorjaimet ovat todella hyödyllisiä. Järeämpiä taajuuskorjauksia ylä- ja alapäissä kannattaa kuitenkin tehdä mikserinäkymän kanavalohkosta löytyvällä taajuuskorjaimella, sillä se sisältää myös yli- ja alipäästösuotimet ja joskus yllättävän käteväksi osoittautuvan äänen spektrikuvan.

 

MClass Compressor

Kompressorin tehtävä on tasata äänenvoimakkuutta eli leikata kaikkein voimakkaimpia ääniä raidalta. Sitä käytetään usein myös äänen värittäjänä, tai sillä voidaan saada esimerkiksi rumpusoundeihin lisää potkua. MClass Compressor on helppokäyttöinen, mutta tehokas kompressori ja myös yksi käytetyimmistä Reasonin räkin signaaliprosessoreista.

 

MClass Compressorin säätimet:

 • Input Gain: sisään tulevan äänilähteen taso. Käytä tätä säädintä etenkin, mikäli sisääntuleva signaali on hyvin hiljainen tai voimakas
 • Threshold: kynnysarvo, eli desibeliraja, jossa kompressori alkaa toimia
 • Soft Knee: pyöristää kynnystason toimivuutta
 • Ratio: kuinka runsaasti laite kompressoi ääntä, eli vaimentaa kynnysarvon ylittäneen äänen voimakkuutta
 • Gain: tämä mittari näyttää desibeleissä, kuinka paljon kompressori leikkaa. Laskemalla kynnysarvoa tai nostamalla ratiota huomaat, että määrä kasvaa
 • Attack: kuinka nopeasti kompressori toimii. Mitä pienempi attack, sitä nopeammin kompressori reagoi kynnysarvon ylitykseen
 • Release: kuinka nopeasti kompressointi hellittää. Mitä pienempi release, sitä nopeammin komprossio lakkaa
 • Adapt Release: automaattinen releasen säätö
 • Output Gain: ulostulon taso, eli kompressoidun signaalin taso

 

MClass Stereo Imager

Stereo Imager on suunniteltu stereokuvan käsittelyyn. Sillä voi keinotekoisesti laajentaa tai kaventaa kappaleen ala- tai ylätaajuuksia. Laitteen toiminta perustuu sen sisällä tapahtuviin vaiheenkääntöihin ja summauksiin.

 

Laite jakaa äänen ylä- ja alataajuuksiin. Jakotaajuutta voidaan säätää X-Over Freq -potikalla. Kummankin taajuuden leveyttä stereokuvassa voidaan säädellä omalla potikallaan. Solo-osiosta alueita voidaan kuunnella yksitellen. Stereo Imageria voidaan käyttää myös yli- tai alipäästösuodattimena soolottamalla toinen alueista ja säätämällä rajataajuutta.

 

Laitetta voi käyttää joidenkin syntetisaattori- tai samplerivalmisasetusten (patch) etenkin yläpään levittämiseen miksauksessa. Laite toimii vähissämäärin käytettynä myös symbaalien yläpään elävöittäjänä. Master-lohkoon laitetta ei kuitenkaan kannata kytkeä, sillä sen huolimaton tai huonolla äänentoistolla suoritettu käyttö voi aiheuttaa koko miksauksessa joidenkin taajuusalueiden kumoutumista ja vaihevirheisyyttä. Stereo Imageria käytettäessä miksausta on aina hyvä tarkastella sekä luuri- että kaiutinkuuntelulla.

 

MClass Maximizer

MClass Maximizer on tehokas masterointityökalu. Se on perinteinen limiteri, joka kytkettynä master-lohkoon kykenee vaivatta nostamaan miksauksen tason perinteisille levykuunteluvoimakkuuksille. Maximizer kannattaa kytkeä master-lohkossa signaaliketjun viimeisimmäksi.

 

Maximizerin säätimet:

 • Input Gain: Määrittää maximizeriin sisääntulevan signaalin voimakkuuden. Nostamalla tätä tietyn kynnyksen yli limiter alkaavaimentaa kovimpia piikkejä. Mitä suurempi input gain, sitä enemmän limiter vaikuttaa soundiin
 • 4ms Look Ahead: pitämällä tämä asetus päällä Maximizer osaa ennakoida tuleviin ääniin. Toiminto on hyödyllinen etenkin nopeilla attack-arvoilla
 • Gain: Mittari näyttää, kuinka paljon Maximizerin limiteri vaimentaa sisääntulevaa ääntää
 • Attack: Kompressorin tavoin määrittää, kuinka nopeasti limiteri toimii
 • Release: Kuinka nopeasti limiteri hellittää
 • Output Gain: ulostulon taso, eli master-lohkossa käytettynä koko miksauksen lopullinen taso. Tämän säätimen kanssa kannattaa olla tarkka, sillä liian suuret arvot aiheuttavat herkästi koko miksauksen ajautumisen digisärölle
 • Soft Clip: 0 dB-tasoon yltävät äänet "lyttääntyvät" limiterin toiminnan johdosta. Soft clip pehmentää 0 dB-tasossa säröytyvän ääniaallon jyrkkyyttä. Mikäli Maximizeriä käytetään saavuttamaan korkeita äänentasoja, soft clip auttaa pehmentämään mahdollisesti muuten säröytyvää ääntä

Soft Clipin vaikutus. Vasemmalla punainen käyrä kuvaa säröytyvää ääntä ilman Soft clip-toimintoa. Oikealla vihreästä käyrästä nähdään, kuinka Soft clip pyöristää "lyttääntyvän" äänen kuvaajaa, jolloin epämiellyttävä säröytyminen vältetään.

Katso myös