EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Reason, Audioraidat ja äänittäminen

Kirjoittanut Kalle Kaunisto | 11.08.2014

Reasonissa audion äänitys- sekä muokkaustyökalut ovat yksinkertaiset, mutta samalla myös tehokkaat. Aikanaan audiotyökalut sai käyttöön Reasonissa erillisen Record-sovelluksen avulla, mutta ohjelman 6-versiosta lähtien audioraidat ovat olleet MIDI-raitojen ohessa tärkeä osa Reasonia.

Luominen ja näkymät

 

Audioraita luodaan painamalla hiiren kakkospainiketta sekvensserin raitalistan päällä tai räkissä ja valitsemalla ilmestyvästä listasta "Create Audio track" tai käyttämällä pikakomentoa Cntrl + T.

Audioraita ilmestyy tällöin minkä tahansa muunkin laitteen tai raidan tavoin kaikkiin kolmeen Reasonin näkymään: sekvensseriin, räkkiin sekä mikseriin.

 

Audioraita sekvensserinäkymän vasemman laidan raitalistalla:

Audioraita räkissä:

Audioraita mikserissä:

Audioraidan sisäänmeno (Input) voidaan määrittää sekvensseri- sekä räkkinäkymässä. Sisäänmenovaihtoehdot riippuvat Reasonin käytössä olevan ääniohjaimen ominaisuuksista. Ääniohjainta voidaan vaihtaa perusasetuksista (Katso Johdanto ja asetukset).  Reason käyttää uuden audioraidan sisäänmenona oletusarvoisesti äänikorttisi ensimmäistä sisäänmenoa.  

 

Muista, että audion äänittäminen ei ole mahdollista ilman ulkoista äänikorttia, eikä tällaisessa tilanteessa myöskään sisäänmenoa ole valittavissa.

 

Audion äänittäminen

 

Audion äänittäminen on Reasonissa samankaltaista kuin muissakin äänityöasemissa. Oletuksena on tietenkin toimiva ääniohjain ja audioraita, jolla on toimiva sisäänmeno. Lisäksi ainakin yhden tällaisen raidan on oltava äänitysvalmiudessa.  Alla olevassa kuvassa audioraita on sekvensserinäkymässä äänitysvalmiudessa (punainen äänitysvalo palaa) ja sen sisääntuloa kuunnellaan (vihreä kaiutinvalo palaa):

Reasonin oletus on, että valittu - eli hiirellä klikattu - audioraita siirtyy automaattisesti äänitysvalmiuteen ja kuunneltavaksi. Mikäli haluat äänittää useampaa raitaa samanaikaisesti tai et muuten vain pidä tästä toiminnosta, aktivoi raitalistan yläpuolella sekvensserinäkymässä sijaitseva "Manual Rec" -painike:

Kuunteluasetuksia ja niiden automaattisuutta voidaan muuttaa Reasonin perusasetuksista (Preferences, katso Johdanto ja asetukset).

 

Kun yksi tai useampi audioraita on äänitysvalmiudessa, äänittäminen voidaan aloittaa joko sekvensserinäkymän alalaidan äänityspainikkeesta

tai käyttämällä näppäinyhdistelmää Ctrl/Cmd + Enter.

 

Äänitys loppuu, kun kappaleen toisto lopetetaan tai painetaan Space-näppäintä.

 

Otot

 

Mikäli äänität audioraidalla jo olevan materiaalin päälle, Reason ei poista vanhaa materiaalia, vaan se säilyy ottona (Take). Vanhoihin ottoihin pääsee käsiksi siirtymällä audioraidan muokkausnäkymään (Ctrl + E). Tuplaklikkaamalla audioraidalla olevaa klippiä muokkausnäkymässä sen kaikki otot ilmestyvät ottolistana päällekkäin aktiivisen oton alle. Ottolistaa voidaan pilkkoa leikkaustyökalulla (R). Näin syntyvistä ottolista osista voidaan koota yksi aktiivinen kokonaisuus, jossa on hyödynnetty kaikkien ottojen parhaita osia. Myös looppaustoiminnon hyödyntäminen ottojen kanssa on tehokas ja hauska työkalu.

(Video)

Katso myös