EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Syntetisaattorit – Osa 2

Kirjoittanut Juha Sipilä | 27.01.2013

Syntetisaattoreihin törmää nykyään melkein väistämättä käytettäessä tietokonetta musiikin tekemiseen. Miltei kaikissa nykyajan sekvensseriohjelmissa tulee mukana hyvä valikoima erilaisia syntetisaattoreita ja samplereita, tai ainakin sellaisia voi ladata plugareina, ja vieläpä ilmaiseksi. Artikkelisarjan toisessa osassa tutustutaan syntetisaattorien luokitteluun, sekä kuunnellaan muutamia klassikkolevyjä, joissa on hyödynnetty analogisia syntetisaattoreita.

Mikä on syntetisaattori?

Syntetisaattori on elektroninen laite, tai nykyään useimmiten tietokoneohjelma, joka on suunniteltu äänien tuottamiseen.

Se antaa käyttäjälle laajat mahdollisuudet rakentaa haluttu sointi erilaisia parametreja muokkaamalla. Yleensä syntetisaattorilla tuotettua ääntä soitetaan koskettimistolla. Muita mahdollisia syntetisaattorin soittotapoja tarjoavat muun muassa erilaiset puhallin- ja kitarakontrollerit, rumpu- ja symbaalipädit, sekä sekvensseriohjelmointi.

Syntetisaattori on elektroninen laite, joka on suunniteltu äänien tuottamiseen.

Syntetisaattorien luokittelu

Syntetisaattorit voidaan luokitella neljään pääryhmään rakenteensa ja toimintaperiaatteensa perusteella:

 • Analogiset syntetisaattorit
 • Digitaaliset syntetisaattorit
 • Hybridit
 • Ohjelmistosyntetisaattorit

Analogisissa syntetisaattoreissa koko audiosignaalitie on toteutettu analogielektroniikalla. 80-luvulla analogiset syntetisaattorit väistyivät hetkellisesti digitaalisten syntetisaattorien tieltä. Oheisen kuvan Yamaha CS-20m on analoginen syntetisaattori.

 

Digitaalisissa syntetisaattoreissa ääni muodostetaan tietokoneella laskemalla, tai lukemalla tietokoneen muistiin taltioitua ääninäytettä. Lopuksi ääni muunnetaan analogiseen muotoon DA-muuntimella.

Analogisten ja digitaalisten syntetisaattoreiden välimuoto on niin sanottu hybridi. Näissä syntetisaattoreissa perusvärähtelyn tuottava oskillaattori on usein digitaalinen, mutta loppuosa audiosignaalitiestä on analoginen. Kuvan Korg EX-8000 on analogi-digitaali-hybridi.

 

Nykyään valtaosa syntetisaattoreista on tietokoneohjelman muodossa. Nämä ohjelmistosyntetisaattorit eli softasynat ovat luonnollisesti digitaalisia, mutta saattavat mallintaa analogisia syntetisaattoreita. Mallinnuksen kohteena saattaa olla myös jokin akustinen instrumentti. Alla näkyvä Arturia minimoog V -softasyna mallintaa analogista Minimoogia.

Seuraavassa kuvassa näkyy Applied Acoustic Systems StringStudio –syntetisaattori, joka mallintaa akustisia kielisoittimia. Huomaa että parametrien nimet tulevat soitinakustiikasta; Excitator-ikkunasta säädetään millä tavoin kieltä soitetaan, String-ikkunasta säädetään kielen ominaisuuksia, Body-ikkunasta säädetään soittimen kaikukopan ominaisuuksia ja niin edelleen. Syntetisaattori laskee fysikaalisen mallin ja säädettyjen parametriarvojen mukaan, miten kieli ja kaikukoppa värähtelee.

 

Synteesimenetelmät

Synteesimenetelmä tarkoittaa tapaa, jolla synteesi eli soinnin rakentaminen toteutetaan. Eri synteesimenetelmillä on erilaiset soinnilliset ominaispiirteet.

Tällä sivustolla keskitytään vähentävään eli subtraktiiviseen synteesiin. Joskus vähentävästä synteesistä kuulee käytettävän termiä analoginen synteesi. Tämä johtuu siitä, että ensimmäiset analogiset syntetisaattorit käyttivät vähentävää synteesiä. Se onkin yleisin synteesimenetelmä, ja osia siitä käytetään usein myös muissa synteesimenetelmissä.

Muita synteesimenetelmiä ovat esimerkiksi:

 • taajuusmodulointi- eli FM-synteesi (Frequency Modulation) (esim. Yamaha DX7)
 • vaihesärö- eli PD-synteesi (Phase Distortion) (esim. Casio CZ-sarja)
 • LA-synteesi (Linear Arithmetic) (esim. Roland D-50)
 • aaltotaulukko- eli Wavetable-synteesi (esim. PPG System Wave 2)
 • sample playback -synteesi (esim. Korg M1)
 • vektorisynteesi (esim. Sequential Circuits Prophet VS, Korg Wavestation)
 • waveshaping -synteesi (esim. Korg 01/W, Kurzweil K2000)
 • mallintava synteesi (esim. Yamaha VL1)
 • granulaarinen synteesi (esim. Propellerheads Reason Malmström)

Joissain syntetisaattoreissa on yhdistelty erilaisia synteesimenetelmiä. Esimerkiksi Reasonin Thor–syntetisaattorissa voi yhdistellä kuutta erilaista oskillaattoria.

 

Esimerkkejä syntetisaattorin käytöstä

Seuraava lista on nopea läpileikkaus muutamaan kuuluisaan levytykseen, joissa on käytetty analogisia syntetisaattoreita (ja subtraktiivista synteesiä). Spotify-soittimen kautta voit kuunnella kokonaiset kappaleet, mikäli koneellesi on asennettuna Spotify-ohjelma. Huomaa että Spotify-ohjelman ilmainenkin käyttö edellyttää kirjautumista.iTunes-linkit vievät Applen levykauppaan, jossa voit kuunnella ilmaiseksi lyhyet näytteet kappaleista. Syntetisaattorin nimeä osoittamalla pääset Vintage Synth -sivustolle, josta löydät lisää tietoa levyillä käytetyistä syntetisaattoreista.

Herbie Hancock: Chameleon (Headhunters, 1973)

 

Syntetisaattori (basso): ARP Odyssey

Chameleon (iTunes)

 

Jeff Beck: Play With Me (Wired, 1976)

Syntetisaattori (soolo, Jan Hammer): Minimoog

Play With Me (iTunes)

 

OMD: Enola Gay (Organisation, 1980)

Syntetisaattori: Korg M500 Micro-Preset

Enola Gay (iTunes)

 

Paul Hardcastle: King Tut (Rain Forest, 1984)

Syntetisaattori (basso): Minimoog

King Tut (iTunes)

 

Van Halen: Jump (MCMLXXXIV, 1984)

Syntetisaattori: Oberheim OB-XA

Jump (iTunes)

 

Jean Michel Jarre: Third Rendez-Vous (Rendez-Vous, 1986)

Syntetisaattori (intron teema): Elka Synthex

Third Rendez-Vous (iTunes)

 

Europe: Final Countdown (Final Countdown, 1986)

Syntetisaattori (intron teema): Roland JX-8P & Yamaha TX816

Final Countdown (iTunes)

 

Hardfloor: Acperience 1 (Acperience EP, 1992)

Syntetisaattori: Roland TB-303 Bass Line

Acperience 1 (iTunes)

 

Mr. Oizo: Flat Beat (Flat Beat EP, 1999)

Syntetisaattori (basso): Korg MS-20

Flat Beat (iTunes)

Linkit aiheesta

Vintage Synths - http://www.vintagesynth.com/ Vintage Synth - http://www.vintagesynth.com/ Vintage Synth - http://www.vintagesynth.com/ Vintage Synth - http://www.vintagesynth.com/ Spotify - http://www.spotify.com/ Spotify - http://www.spotify.com/ Spotify - http://www.spotify.com/ Spotify - http://www.spotify.com/

Katso myös