EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Reason, Subtractor

Kirjoittanut Kalle Kaunisto | 01.09.2014

Subtractor on Reasonin syntetisaattoreista yksinkertaisin ja perinteisin. Sen nimi juontaa juurensa termistä "subtractive", joka äänisynteesissä tarkoittaa taajuuksien suodattamista äänestä sen muokkaamiseksi. Subtractorissa on kaksi oskillaattoria, joissa molemmissa on 32 erilaista aaltomuotoa. Äänen muokkaamiseen laitteesta löytyy myös muun muassa kaksi filteriä, kaksi matalataajuusoskillaattoria (LFO), kohinageneraattori (Noise), sekä verhokäyrät (envelope) äänenvoimakkuudelle ja filterille.

Reason, Subtractor
Lue lisää »

Syntetisaattorit - Osa 5 - Vahvistin ja verhokäyrägeneraattori

Kirjoittanut Juha Sipilä | 11.05.2014

Vahvistin mielletään usein laitteeksi, joka nimensä mukaan vahvistaa signaalitasoa. Kuitenkin syntetisaattoreissa vahvistin yleensä päinvastoin vaimentaa signaalia. Yleensä vahvistinta vielä ohjataan verhokäyrägeneraattorilla. Mikä kumma siis on verhokäyrägeneraattorilla ohjattava vahvistin, joka ei vahvista signaalia?

Syntetisaattorit - Osa 5 - Vahvistin ja verhokäyrägeneraattori
Lue lisää »

Syntetisaattorit - Osa 4 - Oskillaattorit ja LFO

Kirjoittanut Juha Sipilä | 24.03.2014

Akustisissa soittimissa on jokin värähtelevä osa (esimerkiksi kitaran kieli, rummun kalvo, puhallinsoittimen ilmapatsas) joka muodostaa äänen. Värähtelijöistä voidaan käyttää myös nimitystä oskillaattori, joka tulee sanasta oskillaatio eli värähtely. Syntetisaattoreissa oskillaattorit toimivat sähköisinä värähtelijöinä muodostaen jaksollista audiotaajuista vaihtosähkösignaalia. Reititettäessä oskillaattorin signaali kaiuttimeen, muuntuu sähköinen värähtely korvin kuultavissa olevaan akustiseen muotoon. Myös LFO eli matalataajuusoskillaattori tuottaa sähköistä värähtelyä, jonka avulla saadaan aikaiseksi esimerkiksi vibrato. Tässä artikkelissa selvitetään miten se tapahtuu.

Syntetisaattorit - Osa 4 - Oskillaattorit ja LFO
Lue lisää »

Syntetisaattorit – Osa 1

Kirjoittanut Juha Sipilä | 24.10.2013

Syntetisaattorit kuuluvat miltei erottamattomana osana nykyaikaiseen äänituotantoon. Ne voivat olla erillisiä laitteita, tietokoneohjelmia, tai tietokoneohjelmien liitännäisiä eli plugareita. Usein syntetisaattorissa on myös koskettimisto. Syntetisaattorit mahdollistavat mitä erilaisimpien sointivärien muodostamisen, kuin myös olemassa olevien instrumenttien imitoimisen. Seuraavassa artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käydään kokeillen läpi syntetisaattorin perusosat, sekä rakennetaan lopuksi näistä osista koostuva äänitehoste. Työkaluna käytetään internet-selaimessa toimivaa ilmaista WebModular-syntetisaattoria.

Syntetisaattorit – Osa 1
Lue lisää »

Syntetisaattorit - Osa 3 - Äänen ominaisuudet

Kirjoittanut Juha Sipilä | 28.01.2013

Ääniä voidaan luokitella eri ominaisuuksiensa perusteella. Syntetisaattori taas tarjoaa työkalut äänen sointien rakentamiseen. Mutta mitä ominaisuuksia äänellä on, ja mitkä syntetisaattorin osat vaikuttavat näihin ominaisuuksiin?

Syntetisaattorit - Osa 3 - Äänen ominaisuudet
Lue lisää »

Syntetisaattorit – Osa 2

Kirjoittanut Juha Sipilä | 27.01.2013

Syntetisaattoreihin törmää nykyään melkein väistämättä käytettäessä tietokonetta musiikin tekemiseen. Miltei kaikissa nykyajan sekvensseriohjelmissa tulee mukana hyvä valikoima erilaisia syntetisaattoreita ja samplereita, tai ainakin sellaisia voi ladata plugareina, ja vieläpä ilmaiseksi. Artikkelisarjan toisessa osassa tutustutaan syntetisaattorien luokitteluun, sekä kuunnellaan muutamia klassikkolevyjä, joissa on hyödynnetty analogisia syntetisaattoreita.

Syntetisaattorit – Osa 2
Lue lisää »