EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

6. Äänituotannon perusteet : Masterointi

Kirjoittanut Arto Ruotsala | 17.06.2014

Masterointia pidetään joskus jopa miksausta tärkeämpänä vaiheena, vaikka muutokset eivät tässä vaiheessa olekaan enää suuria. Masterointi on äänituotannon viimeinen vaihe, jossa musiikki viimeistellään valmiiksi julkaisua varten.

Miksauksen lopulliset korjaukset on tehty ja kappale soi musikaalisesti. Se voidaan toimittaa stereo-ääniraitana masteroijalle. Masterointi on tuotannon viimeinen vaihe, jossa kappaleeseen tehdään viimeiset hienosäädöt. Voidaan ajatella, että masteroinnin jälkeen kappale kuulostaa tasaiselta ja hyvältä kaikista kaiuttimista aina mökkiradioista isoihin äänentoistojärjestelmiin. Miksaaja ja masteroija ovat yleensä eri henkilöitä. Masteroija saattaa kuulla miksauksesta vielä asioita, joita miksaaja ei ole huomannut.

Masteroija työskentelee myös tarkkaamossa, joka on yleensä kalustoltaan äänitystarkkaamoa hieman yksinkertaisempi. Masterointivaiheessa soitinten välisiä suhteita ei juurikaan voi muuttaa. Masteroinnissa on kysymys enemmän hyvästä yleissoinnista ja kappaleen kokonaissoundista. Masteroijan tehtävänä on esimerkiksi varmistaa, että kappale ei soi liian tummasti tai ettei siinä ei ole liikaa bassoa. Masteroija myös leikkaa alusta ja lopusta turhat sekunnit pois ja asettaa levyn raitojen väliset tauot sopivan mittaisiksi.

Masteroinnin yksi tärkeä osa-alue on asettaa kappaleen yleisdynamiikka sopivaksi - kuinka voimakkaasti kappale saadaan soimaan niin että se pysyy musikaalisena. Dynamiikkaa säädellään kompressorilla, jota käsiteltiin viime artikkelissa. 2000-luvulla on puhuttu Loudness War -käsitteestä, joka syntyi kun pop- ja rock-levyjä masteroitiin niin, että ne saatiin soimaan mahdollisimman kovaa. Tällöin kappaleen yleisdynamiikkakin oli pieni. Jos verrataan musiikkia, joka on äänitetty 70-luvulla, kuulemme että musiikissa oli enemmän dynamiikkaa ja "ilmaa". Kovin Loudness War -piikki oli 2000-luvun puolessa välissä, mutta tänä päivänä ollaan jo palaamassa dynaamisimpiin mastereihin. Usein kuvitellaan, että lujempaa soiva kappale kuulostaa paremmalta, ja aihe on herättänytkin paljon keskustelua.

Kun masterointi on tehty, masteroija toimittaa master-tiedostot tai master-levyn äänilevyjen painatusta ja julkaisua varten. Levyjen painatus vie yleensä aikaa n. kaksi kuukautta. Levy saattaa olla valmis jo puoli vuotta ennen varsinaista julkaisua.

Katso myös