EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Reason, johdanto ja perusasetukset

Kirjoittanut Kalle Kaunisto | 07.08.2014

Reason on ruotsalaisen Propellerhead Software -yhtiön luoma MIDI- sekä audio-työasema PC:lle ja Mac:lle. Sen ensimmäinen versio julkaistiin joulukuussa vuonna 2000. Ohjelman etuja ovat luovuuteen kannustava, uniikki ja selkeä käyttöliittymä, käyttömukavuutta tukeva miellyttävä graafinen ulkoasu sekä huippulaadukkaat ohjelman hintaan sisältyvät syntetisaattorit. Reason kehitettiin alunperin vain MIDI-työasemaksi, mutta kokonaisuuteen kuuluu nykyisin myös tehokkaat ja helppokäyttöiset audio-työkalut. Reasonin laitevalikoimaa on myös mahdollista laajentaa entisestään vierailemalla valmistajan sivuilta löytyvässä kaupassa.

Näin pääset alkuun

 

Reasonin voi ladata ilmaiseksi osoitteesta https://www.propellerheads.se/download/. Lataus vaatii sivuille rekisteröitymisen, mutta se on helppoa ja nopeaa. Kun olet ladannut Reasonin, aja sen asennusohjelma. Kaikki Reasonin ladanneet ja asentaneet pystyvät käyttämään ohjelmaa Demo-tilassa. Tässä tilassa projektin tallentaminen ja lataaminen ei ole mahdollista, mutta sovelluksen käyttöliittymää sekä laitteistoa pystyy hyödyntämään normaalisti.

 

Käynnistäessäsi Reasonin ohjelmisto kysyy käynnistystapaa ja seuraavanlainen ikkuna ilmestyy:

Ohjelman jo ostaneilla on mahdollisuus käyttää Reasonia internet-tunnuksillaan tai USB-porttiin kytkettävällä ohjelmiston mukana tulevalla fyysisellä avaimella, jolloin edeltävää ikkunaa ei käynnistettäessä ilmesty. Mikäli et ole ostanut Reasonia, valitse "Run in demo mode".

 

Tärkeimmät asetukset

 

Reasonin asettaminen toimintakuntoon on helppoa. Ensimmäisellä käynnistyskerralla ohjelma pyytää asettamaan halutun Audio-ohjaimen sekä MIDI-koskettimiston. Jos nämä seikat eivät vielä tässä vaiheessa ole sinulle selviä, voit ohittaa nämä vaiheet, sillä ne voidaan määrittää myöhemminkin Reasonin varsinaisista asetuksista. Käytyäsi läpi nämä kohdat Reason käynnistyy ja eteesi aukenee seuraavaa muistuttava näkymä:

Vasemmalla ylhäällä näet valikot. Huomaa, että tämän artikkelin kuvaesimerkit ovat kaappauksia PC-ympäristöstä. Mac:lla jotkin valikot saattavat sijaita eri paikassa, mutta niiden nimet ovat samat.

 

Käydään läpi Reasonin perusasetukset. Ne löytyvät Edit-välilehdeltä osiosta Preferences. Macilla valikko löytyy yläpalkista.

Klikkaamalla Preferences Reasonin perusasetukset aukeavat. Alla olevassa kuvassa Audio-välilehti on avattuna. Se onkin Reasonin toiminnan kannalta perusasetuksien välilehdistä tärkein.

Audio-välilehdellä voidaan määrittää Reasonin käyttämä audio-ohjain eli äänikortti (Audio card driver). Audio-ohjain toimii Reasonissa sekä äänen tallentajana, että toistajana. Mikäli haluat käyttää Reasonia esimerkiksi instrumentin äänittämiseen, tulisi sinulla olla ulkoinen USB-porttiin kytkettävä äänikortti. Ohjelman kaikki omat virtuaaliset laitteet ja niillä luotava ääni ovat kuitenkin käytössäsi ilmankin ulkoista äänikorttia. Yllä olevassa tilanteessa ulkoista äänikorttia ei ole käytössä ja audio-ohjaimeksi on valittu koneen sisäinen ääniohjain (suomenkielisessä windowsissa DX Ensisijainen Ääniohjain). Tässä tilanteessa Reason toimii muuten normaalisti, mutta audioraidoille äänittäminen ei ole mahdollista.

 

Mikäli käytössäsi on ulkoinen äänikortti, aseta se Reasonin audio-ohjaimeksi. Kun ulkoinen äänikortti on valittu, sen omat asetukset ovat avattavissa tältä Reasonin perusasetusten Audio-välilehdeltä kohdasta "Control panel..."

 

Äänikorttivalikon alapuolella on kolme eri monitorointi-, eli kuunteluasetusta. Kuuntelu kannattaa ainakin aluksi pitää automaattisella (Automatic), sillä se on useissa tapauksissa nopein ja tukee parhaiten Reasonin käyttöä. Käyttökokemuksen karttuessa ja omien mieltymysten muodostuessa sitä voi palata muuttamaan tältä perusasetusten välilehdeltä.

 

Kaksi muuta tässä vaiheessa merkityksellistä perusasetusten välilehteä ovat General- sekä Control Surfaces -välilehdet.

General-lehdellä voidaan vaikuttaa monenlaisiin asioihin, tosin niitä kannattaa tulla muuttamaan vasta myöhemmin jonkinasteisen käyttökokemuksen jälkeen

 

  • Mouse knob range säätää hiiren herkkyyttä.
  • Automation cleanup level määrittää, kuinka ohjelma kvantisoi eli pyöristää pirrettyjen automaatioiden profiilin
    • Piirrettäessä/ohjatessa automaatiota vapaalla kädellä Reason jäljittää piirtämistä pistein, joiden välille syntyy viiva. Näiden pisteiden tiheys riippuu Automation cleanup levelistä. Maksimi pyöristää eniten, eli pisteitä syntyy vähiten, minimi pyöristää vähiten ja pisteiden lukumäärä on tällöin suurin
  • Appearance-osiossa voidaan vaikuttaa, miten räkkinäkymässä esiintyvät kytkentäkaapelit nähdään.
  • Default song -osio määrittää oletuskappaleen, jonka Reason avaa käynnistyessään, mikäli ohjelma käynnistetään pikakuvakkeen kautta (Reason voidaan avata myös klikkaamalla projektitiedostoa, jolloin kyseinen projekti aukeaa suoraan)
  • Miscellanous osiossa Self-contain samples -kohta sisällyttää projekteihin ladatut Reasonin ulkopuoliset samplet automaattisesti projektitiedostoon (katso Song Self-Contain Settings File-valikosta)

 

Control Surfaces-välilehdellä määritetään mahdollisesti käytettävä MIDI-koskettimisto. Painamalla Add-painiketta voidaan lisätä uusi koskettimisto. Reason tuntee valtaosan MIDI-koskettimistojen valmistajista ja kosketinmalleista. Mikäli koskettimen malli ei löydy Reasonin listasta, koskettimiston toimivuutta kannattaa silti kokeilla käyttämällä Other-vaihtoehtoa. Yläpuolella olevassa esimerkkikuvassa käytössä on M-Audion kosketinmalli, jota ei löytynyt Reasonin listasta. Koskettimisto toimii kuitenkin moitteetta käyttämällä Other-malliasetusta.

 

Tässä artikkelissa mainitut seikat ovat kaikki tärkeimmät asetukset Reasonin toimintakuntoon saattamiseksi. Käytyäsi läpi nämä kohdat voit huoletta aloittaa ohjelman käyttöliittymän ja laitteiden opiskelun.

Katso myös