EMUTE-MUSIIKKITEKNOLOGIASIVUSTO
Emute

Creaza AudioEditor

Kirjoittanut Olli Ketonen | 29.01.2013

Audioeditor on Creazan tarjoama online-audioeditointiohjelma, jossa voi leikata ja muokata äänitiedostoja, sekä äänittää omia ääniä. AudioEditor soveltuu esimerkiksi yksinkertaisten äänimaisemien rakentamiseen tai podcastien tekemiseen. Ohjelma sisältää valmiiksi muutamia kymmeniä äänitiedostoja.

Äänitiedostot

Halutessaan äänitiedoston jollekin AudioEditorin kanavalle, käyttäjän tulee etsiä tiedostoja käyttöliittymän oikeassa reunassa olevasta valikosta. Täältä löytyvät kaikki ohjelman äänet kategorisoituina erilaisiin ryhmiin, kuten musiikki, ääniefektit ja taustahälinä. Äänivalikon alalaidassa on play- ja stop-napit, joista voidaan esikuunnella listassa olevaa äänitiedostoa. Äänitiedoston saa halutulle raidalle drag and drop -menetelmällä, eli vetämällä tiedostoa hiiren vasen nappi pohjassa ja tiputtamalla sen halutulle raidalle.

Äänitiedostojen muokkaus

Äänitiedostoa voi lyhentää kummastakin päästä vetämällä hiiren vasemmalla napilla. Äänen voimakkuutta voidaan säädellä myös liikuttamalla äänitiedoston molemmissa päissä olevia mustia kohdistuspisteitä, jolloin äänenvoimakkuus muuttuu voimakkuuskäyrän mukaisesti. Käyrään voidaan lisätä myös lisää pisteitä, mikä tapahtuu yksinkertaisesti klikkaamalla haluttua kohtaa. Tällön voimakkuuskäyrää voidaan muokata tarkemmin.


Äänitiedoston voi myös katkaista mistä tahansa kohdasta asettamalla kohdistimen haluttuun kohtaan ja painamalla kanava-alueen yläreunasta löytyvää Split-nappia. Delete-nappia painettaessa valittuna oleva äänitiedosto tai sen osa poistuu kanava-alueelta.

Kuvassa esimerkkiprojekti, jossa ääniä on laitettu päällekkäin monelle eri kanavalle.

Projektin kuuntelu ja tallentaminen

Oman tuotoksen kuunteleminen tapahtuu painamalla play-nappia vasemmasta yläkulmasta. Play-napin vasemmalla ja oikealla puolella olevat napit liikuttavat kohdistimen suoraan seuraavan äänitiedoston alkuun. Reunimmaisina olevat napit puolestaan saavat osoittimen liikkumaan suoraan projektin alkuun tai loppuun.

Projektin ollessa valmis sen voi tallentaa painamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa levykkeen näköistä nappia, jolloin aukeaa ikkuna, johon kirjoitetaan projektin tiedot. Painamalla OK-nappia projekti tallentuu käyttäjän omaan profiiliin Creazan sivulla, josta sen voi halutessaan avata uudestaan.

 

Uusi projekti, Import, Export

Oman tuotoksen kuunteleminen tapahtuu painamalla play-nappia vasemmasta yläkulmasta. Sen molemmilla puolilla olevat näppäimet liikuttavat kohdisitimen suoraan seuraavan äänitiedoston alkuun. Reunimmaisina olevat napit puolestaan saavat osoittimen liikkumaan suoraan projektin alkuun tai loppuun.

Äänittäminen

Uuden materiaalin äänittäessä tietokoneeseen tulee liittää mikrofoni. Äänitys tapahtuu AudioEditorissa painamalla punaista mikrofonia muistuttavaa nappia, jonka alla lukee ”audio”. Ohjelma saattaa kysyä lupaa mikrofonin käyttämiseen. Valitse ”allow”. Nyt voit äänittää painamalla Record-nappia. Äänitys loppuu, kun valitset stop. Play-napista voit kuunnella äänitetyn materiaalin. Jos se oli mielestäsi tarpeeksi laadukasta, voit tallentaa sen store-napista. Tällöin se tallentuu äänivalikon my media files -osioon. AudioEditor nimeää tiedoston automaatisesti päivämäärän ja kellonajan mukaan, mutta tiedostolle voi valita myös oman nimen.

Esimerkkiprojekti

Tässä esimerkkiprojektissa luomme äänimaiseman, joka sijoittuu rautatieasemalle.
Ensin otamme äänivalikosta äänitiedoston, jossa on nauhoitettua juna-aseman hälinää. Tiedosto löytyy kuvan osoittamasta paikasta.

Seuraavaksi siirrämme tiedoston raidalle numero yksi.

Nyt lisäämme raidalle numero kaksi ihmisten hurraamista. Tämä löytyy myös äänivalikosta, taustahälinä-osiosta. Samalla lyhennämme ensimäistä äänitiedostoa ja lisäämme tiedostoon liukuvan äänenvoimakkuuden muutoksen siirtämällä oikealla olevaa kohdistuspistettä alaspäin.

Lopuksi lisäämme kolmannelle raidalle lasten kuiskailua, joka löytyy samasta paikasta kuin edellinenkin ääni.

Lopuksi asetamme äänitiedoston alkuun markerin, joka mahdollistaa projektin soittamisen halutusta kohdasta helpommin. Marker lisätään
painamalla marker-nappia, joka sijaitsee raitanäkymän yläpuolella. Marker-valikosta voit valita haluamasi markerin, jolloin kohdistin
hyppää suoraan sen kohdalle.

Projekti on nyt valmis. Sen voi halutessaan tallentaa, tai vaihtoehtoisesti muuntaa äänitiedostoksi.

Katso myös